Denna vecka råder det dryckestema på Barnebys. Föremålen som knyter an till dryck, och för den delen måltiden är många och varierande. Bland tusentals föremål på Barnebys med klar koppling till måltiden, har jag valt ett par föremål från Skånes Auktionsverk för att illustrera veckans tema.
På 15-1600-talet var många av de holländska konstnärerna överrösta med beställningar av stillebenmåleri och måltidsbilder. Vissa av dem föreställande en praktfull uppdukning av livets överflöd i form av fantastiska stilleben med allt från draperingar av dyrbara tyger till kinesiskt porslin, höga pokalglas med lock från Tyskland och den inhemska damasten lite slarvigt vikt. Men det fanns även målningar av den lite enklare måltiden, det som på holländska kallas Onbijtjes, eller enkelt översatt mellanmål. Dessa mål var tänkta att kunna serveras när helst under dagen.

I den målning som Skånes Auktionsverk säljer senare i veckan med proveniens från familjen von Leithner på Torups slott i Skåne(därefter i gåva till Marie-Louise och Torsten Krakau, Lund), är det just ett av dessa mellanmål som står uppdukat. Målningen tillskriver man Osias Beerts ateljé, men garderar sig även med att skriva att det kan vara en replik.
Konstnären som föddes i Antwerpen 1580 och dog i sin hemstad 1624 var en mästare på att måla den här typen av kompositioner. Just smultron och körsbär upplagda i blomformade fat av Kraakporslin som kom till Europa med portugisiska skepp, som kallades Carrack, är något av en specialitet. Porslinet blev mycket populärt i Holland varför holländarna försökte imitera det genom att tillverka fajans i snarlika färger och mönster. På denna pannå ser vi även kronärtskockor skurna mitt itu upplagda på ett tennfat ta plats bredvid tidstypiska remmare med vin, saltkar av silver, ett skuret bröd och en vackert smyckad kniv.
Vinet har som många säkert känner till ofta en symbolisk betydelse. Oftast som Kristi blod, men även som en symbol för vårt sociala liv och vissa fall klasstillhörighet. Även om vin fanns i Sverige vid denna tid så var det något exklusivt och en relativt exotisk dryck från medelhavsländerna, medan vi i kalla nord drack mjöd och öl.
Vinkanna_kinesiskt-porslin_auktion_Skånes-Auktionsverk_Barnebys

Ett annat föremål som emellanåt figurerar som rekvisita i det flamländska stillebenmåleriet är den här typen av vinkannor i blåvitt kinesiskt porslin. Betänk att hälla upp ett välkylt vitt vin i gröna remmare från 1600-talet. Jag kan till och med tänka mig ett billigt boxvin, om jag blir bjuen. Proveniens är Göteborgaren Karl Hugossons samlingar.Utrop är 3 000 kronor på Skånes Auktionsverk.
Pokalglas med lock_Bröllopspokal-med-lock_glas_Skånes-Auktionsverk_1700-tal_Barnebys_auktion

Något senare tillverkning är det på detta pokalglas med lock som man bedömer vara från England tillverkat under 1700-talets barock. Det är tillverkat av svagt ametistfärgat sodaglas. Den så kallade kuppan har graverad dekor föreställande en sköld med ett monogram krönt av en krona. Proveniensen är densamma som målningen, nämligen familjen von Leithner Torups slott i Skåne. Utropet är 1 500 kronor.

Vinschatull_vinschatull_Gerorg-III_Skånes-Auktionskammare_Auktion_Barnebys

Hoppar man fram lite ytterligare i tiden så har Skånes Auktionsverk fått in ett vinschatull till försäljning. Schatullet är tillverkat av massiv mahogny med mahognyfaner under George III:s regeringstid på 1800-talet. Medan detaljer som handtag, fotkoppar och trissorna är av mässing. Proveniensen är McNeil AB:s (f. d. AB LEO) samlingar i Helsingborg.
Här hittar du hela Skånes Auktionsverks katalog på Barnebys!

 

Tävla med Barnebys och Storia Wine och vinn vinprovning på Terrenos Vinoteket!

Terreno är en vacker vingård i hjärtat av Toscana i Italien som drivs av Mats och Birgitta Ruhne sedan 1988. Sedan starten har de rustat upp och passionerat producerat vin till absolut toppklass. De framställer både vitt och rött vin från de prunkande druvsorterna Merlot, Canaiolo Nero, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Trebbiano.
Ta chansen att provsmaka Terrenos viner på deras vinbar Terreno Vinotek i Stockholm!

Hur mycket är Terrenos totala årsproduktion?

Skicka svaret till tavling@barnebys.com innan måndagen den 18 november.

Lycka till!

Kommentarer