Åter igen är det dags för dryckesauktion på Stadsauktion. Jag bläddrar mig fram bland vinerna och som vanligt är det en dominans av röda bordeauxviner. Somligt moget annat fortfarande mycket ungt. Dyrbara champagner, mogen bourgogne och enstaka poster av spanskt och italienskt vin finns också med i utbudet. Så även vin från Australien och Kalifornien.

Mitt öga fastnar för Klein Constantia. Två lotter av årgång 1996 säljs om 6 flaskor, alla individuellt paketerade i egen kartong. Utropet är 2 400 kr. Detta vin följer jag med spänning och dess intressanta historia är givetvis en del av upplevelsen.

När jag härförleden besökte Sydafrika kom jag i kontakt med detta unika vin med sin 300-åriga historia. År 1685 grundades vingården Constantia och liksom Château d’Yquem och Tokajer dracks vinet av de europeiska hoven och aristokratin under 1700- och 1800-talen.

Självaste Napoléon drack vinet vid sin exil på St Helena och sägs vid sin dödsbädd ha läppjat på detta söta elixir. Charles Dickens skaldade om hur vinet dracks till hembakta kakor, Jane Austen skrev om dess helande krafter för ett ensamt hjärta och Baudelaire diktade om vinet i poemet ”Les Fleurs du Mal”.

Under slutet av 1800-talet drabbades vingården av vinlusen ”Phylloxera” vilket gjorde att vinproduktionen lades ner. I mången europeisk vinkällare låg flaskor och mognade. Så sent som på 1980-talet började en återuppbyggnad av vingården där gamla vinstockar återplanterades. År 1986 gjordes den första nya årgången. På Cape Peninsula, i det tempererat maritima klimatet, på granitjordar, låter man muscatdruvan sitta kvar på rankan tills de intar russinform. Den söta koncentrerade druvmusten ger detta delikata återupptäckta vin.

 

Kommentera