I dagarna tre har vi kunnat köpa såväl mogna som lagringsbara drycker på andrahandsmarknaden för vin genom Systembolaget och Stadsauktion. Utbudet bestod som vanligt av mycket champagne och röd bordeaux men även röda viner från Italien, röd bourgogne, ett par lotter med vin från Spanien och Kalifornien samt starkviner och destillat.

Prestigechampagnerna Krug, Dom Pérignon och Salon höll sig alla kring utropspriset.
En låda Krug 1998 med sex flaskor klubbades för 14 000 kr med utropspris 10 800 kr.
Salon årgång 1996 ligger stadigt kring 2 500 kr medan årgång 1995
klubbades för cirka 500 kr lägre. Om man jämför priserna i värderingsverktyget
Cellar Watch för dessa årgångar är prissättningen den omvända samt något högre.
Möjligen för att årgång 1995 är mera drickmogen nu. Den mycket friska 1996:an
får gärna ligga kvar i källaren i många år till.

Ett av de stora italienska vinerna och ofta återkommande på dryckesauktionerna
är Sassicaia som fanns till försäljning med flera olika årgångar under
onsdagen.

Sju olika lotter såldes och de flesta klubbades något över utropspris. Till exempel såldes en magum Sassicaia årgång 1999 för 2 400 kr med utropspris 1 600 kr. En vertikal med årgångarna 2002-2006 klubbades för 5 200 kr med utropspris 4 500 kr.

Sassicaia är ett av de mest kända så kallade Super Tuscans gjort på de båda cabernetdruvorna, cabernet sauvignon och cabernet franc. Cabernet sauvignon utgör cirka 85 procent i blandningen. Redan på 1940-talet började man experimentera med franska vindruvor och sedan mitten av 1990-talet har vinet bara blivit bättre. Årgång 1972 av Sassicaia blev uppmärksammat och upptäckt 1978 då vinet vann en blindprovning, anordnad av vintidskriften Decanter, över 33 andra viner från årgången, däribland många
fina bordeauxviner.

Vad äter man till mogen Sassicaia en kulen höstafton? Jag sätter gärna in
en älgstek i ugnen och gör en god mustig sås av skyn som jag smaksätter med det
sicilianska starkvinet Marsala. Små friterade potatiskroketter och krispiga
harticot verts smakar gott till.
Glöm inte att dekantera vinet som gärna serveras ur stora bordeauxkupor.

Skål och gutår i höstmörkret!

Er vinvän,
Carl Jan Granqvist

Foto: Stadsauktion

Kommentera