En synnerligen intressant vinauktion ägde rum häromveckan,

den 13-14 november på Sotheby’s i London. Den första dagen ägnades åt inte
mindre än 90 årgångar av champagne från Moët & Chandons källare, varje
årgång exklusivt utvald av Moët & Chandons Chef de Cave, Benoit Gouez och
auktionshusets legendariska chef Serena Suthcliffe. Se tidigare inlägg från
september.

Dag två såldes en stor samling med över 1 400 lotter från en privat
samlare. En odyssée över klassiska viner radades upp. Eller vad sägs om 1990 Le
Pin, 1989 Pétrus, 1996 La Tâche från Domaine Romanée Conti eller Echézeaux från
Henri och Georges Jayer med årgångar från 1983-1994! Vidare fanns premier
cru-slott från Bordeaux representerade med årgångar från 1996-2004 och även viner
som Penfolds Grange av de goda årgångarna 1997 och 1998 samt portvin från
Taylors och det söta elixiret Château d’Yquem med inte mindre än 19 olika
årgångar.

Årets sista svenska dryckesauktion sker den 9-11 december.

Min bok Carl Jans Klassiker – mer än en kokbok, handlar
bland annat om att hantera frestelser, såväl drick- som ätbara från skogens,
sjöarnas och havens skafferi och därtill allt som skördas ur den svenska
fosterjorden. Med kåserier och kulinariska utflykter vill jag dela med mig genom
13 månadsvisa festmenyer.

Boken finns att köpa på Vinkällaren Grappe för 300 kr och kan även beställas:
www.carljan.se/bestall-bok/

Till sist vill jag utbringa en skål med det första smakprovet av årets
skörd som vi idag, den tredje torsdagen i november kan läppja på i form av
Beaujolais Nouveau.

Årets Beaujolais Nouveau kommer från en av Frankrikes
största vinproducenter, Les Grands Chais de France. Efter skörd läggs druvorna
hela i stora ståltankar och jäsningen sker inifrån. Detta gör att druvorna
spricker och druvjuicen som samlats i tanken påbörjar en vanlig alkoholjäsning.
Denna metod ger otroligt lätta och fruktdrivna viner. Ett tips är att spara en
flaska eller två och servera något sval till den nygriljerade varma julskinkan med
lite stark senap om en månad, otroligt gott!

Doft: Härligt
ungdomlig och bärig doft fullkomligen sprängfylld med skogshallon och blåbär
med den karaktäristiska skumbananen på slutet.

Munhåleupplevelse:
Torr med kittlande fruktsyra och mängder av bär i form av skogshallon, lingon
och blåbär följt av ett lite örtigt avslut.

Art's Beaujolais Nouveau 2013, (nr 5006), 69 kr

Med tryffeldoftande hälsningar från Matlandskonferensen på Gotland där jag för tillfället befinner mig.

Med vänliga hälsningar i novemberrusket,

Carl Jan Granqvist

Kommentera