Sveriges ende tunnbindarmästare, Johan Thorslund, har nu
till sitt tunnbinderi i Högsjö, Södermanland fått 15 historiska ekfat, så kallade, liggare, för punsch och konjak deponerade från Sprimuseum och Måltidsmuseum i Grythyttan.

Juvelen i samlingen är ”Stora stycket” från 1889, som tidigare tillhörde familjen Cederlunds berömda vin- och spritagentur. Denna liggare rymmer 24 000 liter,
är 4,5 meter hög och visas nu åter för allmänheten efter några års visit i Grythyttan.
På lördag, den 31 augusti är det invigning av Thorslunds nya lokaler. Alltifrån guidade turer, tunnbinderiföredrag och invigning för visningen av ekfaten i Ekliggarnas Sal kommer att ske.

Thorslundskagge är ett företag med hantverkskunnande i kombination med modern teknik som tillverkar en mängd produkter tunnbinderitekniken. Så sent som 1988 grundades företaget genom Johan Thorslunds passion för ekfat. År 1997 mottog Johan Thorslund mästarbrev i tunnbindaryrket. Företaget, med sju anställda, bearbetar främst svensk ek och gör ombearbetningar av begagnade fat för dryckesindustrin.

Den 2 september börjar vinet Invenire från Thorslundskagge säljas på Systembolagets beställningssortiment. En låda med tre flaskor av samma vin lagrat på respektive svensk, amerikansk och fransk ek kan inhandlas för 981 kr
och finns endast i 250 exemplar. Vinet Invenire Suecia är en låda om två flaskor lagrade på svensk ek med olika rostningsgrader. Vinmakare till samtliga viner är Lars Torstenson.

På måndag är det dags för höstens första nätauktion.
Auktionen pågår under tre dagar, den 2-4 september. På måndag är det champagne och vitt vin som bjuds ut, på tisdag är det röda viner från Bordeaux och på onsdag övrigt rött vin, starkvin samt sprit.

Ett tips är att det finns många bra årgångar av champagne samt förhoppningsvis ett och annat fynd bland de röda bordeauxvinerna.

Se vilka viner som säljs på stadsauktion.se

Med en kär hälsning till Er alla i den tid då rönnbären glöder i stadens alléer och bland gulnande sädesfält.

Carl Jan Granqvist

 

Kommentera