För ett antal år sedan var den lokala systembolagsbutiken det enda alternativet för de flesta när det kom till att införskaffa en flaska vin till middagen. Idag kan vi fortsatt köpa våra tyska rieslingviner, röda bordeauxviner eller ett par flaskor öl till sillbordet i vår lokala butik.

Men, vi kan också beställa vin ur beställningssortimentet som inbegriper cirka 12 000 produkter. Utbudet för produkterna i beställningssortimentet är inte bara många utan också variationsrikt och med bredd. Nytt på systembolagshyllorna är att Din lokala butik får lagerföra lokalt producerade artiklar samt de artiklar ur beställningssortimentet som efterfrågas i den specifika butiken. Detta kan leda till ett mera dynamiskt sortiment än tidigare. Beställningar görs enklast från Din dator och när leveransen har anlänt den önskade butiken efter cirka en vecka får Du ett sms och kan hämta Dina flaskor.

Så kallad distanshandel är ett annat alternativ för inköp av vin och innebär att du kan beställa hela lådor med vin direkt hem till Din dörr, du betalar mot faktura i förskott. Ofta finns möjlighet att prova vinerna innan genom medlemskap i vinklubbar. Det krävs att företaget är registrerat utomlands för att det enligt svensk lag ska fungera. Exempel på distanshandlare är Caviste, Vinlådan och Franska Vinlistan.

Ett av mina stora nöjen är att handla vin på andrahandsmarknaden som sedan 2004 funnits i Sverige. Systembolaget  samarbetar med Stockholms Auktionsverk och genomför ett antal nätauktioner varje höst och vår. På stadsauktion.se finns vinerna upplagda med bild och utropspris och det är lätt att följa auktionerna genom en smidig app på Din smartphone. Här kan fyndas mognafärdiglagrade viner.

Nästa nätauktion sker den 7-9 oktober.

Ser fram emot att följa vinhandelns utveckling i vårt land.

En otörstig hälsning från Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg,
med en doft av cabernet!

Carl Jan Granqvist

Kommentera