I måndags släpptes årets upplaga av White Guide, för er som är intresserade, gå in på whiteguide.se. Nu på onsdag den 12 mars släpps Guide Michelin, håll ögonen öppna, det skvallras om nya stjärnrestauranger i Norden.

Idag vill jag också dela med mig av två goda vardagsviner att dricka till den fina vita torsken i fastetider.

Även om det är väldigt få i Sverige som idag tar hänsyn till fastan, kanske undantaget en semla, innan den börjar, så är det en lång tradition knuten till magrare mat och då framför allt fisk. Jag har denna vecka valt ut två vita viner vilka jag tycker passar utmärkt till såväl långa som torsk. Rent historiskt hittar vi uppgifter om att biskop Hans Brask festade på långa med mandel, russin och ärtor under fastan redan på 1500-talet.

2012 Wakefield Eighty Acres Chardonnay (nr 6349), 89 kr

Från Australien och närmare bestämt området Clare Valley kommer veckans första vin. Vinet är gjort på druvan chardonnay och har efter vinifiering lagrats i 8 månader på franska ekfat. Detta vin är helt klimatneutralt och certifierat enligt ISO standard 14044. Detta innebär att vinproducenten genom nyplantering och andra projekt kompenserar för vinets totala CO2 påverkan, från vingård till middagsbordet.

Doft: Stor fruktig med mängder av tropisk frukt, mogen persika, citrus och ekfat.

Munhåleupplevelse: Torr med hög inbjudande fruktsyra och fylld av tropisk frukt och persika följt av en len honungston.

Leeuwenjacht Viognier Chenin blanc Grenache Blanc (nr 2171), 79 kr

Vi stannar kvar i varmare breddgrader men byter land till Sydafrika. Här hittar vi den karismatiske vinmakaren och mångsysslaren Charles Back som med sin egendom Fairview står bakom detta vin. Namnet Leeuwenjacht betyder lejonjakt på afrikaans och syftar till de lejon som levde och jagade i området tidigare. Vinet är gjort på en blandning av de franska druvorna chenin blanc, viognier och grenache blanc. Större delen av vinet är vinifierat och lagrat på rostfria ståltankar.

Doft: Härligt blommig och fruktig, fylld av aprikos, gråpäron, mandarin och örter.

Munhåleupplevelse: Stor fruktig och uppburen av pigg fruktsyra och fylld med aprikos, gråpäron och apelsin, följt av ett kryddigt avslut.

Med snödroppshälsningar,

Carl Jan Granqvist

Kommentera