Nämn Bordeaux och de flesta tänker nog på rött vin vilket är det som den sydvästfranska vinregionen är mest känd för. Men, här görs även
mousserande vin, Crémant de Bordeaux, rosévinet Claret, koncentrerat söta vita viner från Sauternes och andra kommuner samt knastertorra, krispiga vita torra viner som jag vill slå ett slag för idag. Torr vit bordeux kan även fatlagras och får då en härligt rostad ton och blir mera lagringsduglig.

Det vin som jag vill dela med mig av kommer från distriket Graves, strax söder om hamnstaden Bordeaux. Vinet Carl Jan vit Bordeaux görs av familjen Perromat som gör vin i traditionell stil vilket betyder att vinet allra bäst kommer till sin rätt i kombination med mat.

Carl Jan Vit Bordeaux av den nya årgången 2009 med nästan
fyra års lagringsutvecklad kvalitet blir mitt självklara val till inkokt lax
med skarpsås och pressgurka, små spänstiga nypotatisar och en liten
citronklyfta. Vinet dricks bäst i generösa klunkar vid cirka 10 grader.

Vinets druvblandning utgörs av de tre gröna klassiska druvsorterna sauvignon blanc, sémillon och muscadelle. Druvan sémillon gör sig påmind genom den feta struktur som vinet har och sauvignon blanc bidrar med frukt och friskhet. Muscadelle fungerar som en krydda och tillför vinet aromatiska toner.

Doften är förföriskt grönkrispig med lätta örttoner, gröna
äpplen och vax.

Munhåleupplevelsen är torr, äppelfrisk och har fräscha citrustoner
med en avslutande behaglig fetma.

Detta vin kan enkelt beställas från Systembolagets
beställningssortiment. Genom att skapa ett eget konto på systembolaget.se kan Du skriva in hur många flaskor Du önskar samt till vilket Systembolag du vill ha Din leverans. Efter cirka 8 dagar brukar vinerna komma och Du får ett sms från Systembolaget.

I dagarna har vi också förknippat Bordeaux med Vinexpo, den 16-20 juni, i ett svalt och regnigt Bordeaux, gick den stora vinmässan av stapeln där 2 400 utställare från hela världen samlades för att visa upp sina viner till närmare 50 000 besökare. Många av dessa var asiater. Vinmässan är ett måste för en vinimportör som söker nya viner att sälja.

Vädret under senaste veckorna har hittills varit regnigt och blött i stora
delar av Frankrike och blomningen är försenad. Det återstår nu att se hur
vinåret 2013 blir efter att druvorna skördats.

Med en yster hälsning från Almedalen och Visby

Carl Jan Granqvist

Kommentera