Dan före dopparedan kyler jag mina julöl och ser till att brännvinet är på plats. Då floran av svenska kvalitetsmedvetna bryggerier formligen poppar upp i vårt land vill jag givetvis dricka svensk öl till mitt julbord och kryddat brännvin förstås.

Ölen kommer från Göteborg och är en härligt humlad och fruktig julöl. Den klassiska Skåne Aqvavit är årets brännvinstips till julbordet. Förutom julmust finns det mängder av bra alkoholfria alternativ till julbordet, varför inte en alkoholfri julöl från danska kultbryggaren Mikkeller, Mikkeller Drink'in The Snow (nr 1958), 16:90 kr.

Electric Nurse Christmas Ale (nr 113 95), 27:50 kr (50 cl flaska)

Mitt julöl på julbordet kommer från Göteborg och bakom namnet Electric Nurse hittas Peter Robertsson och Ida Engström. Peter är elektriker och Ida sjuksköterska, där av namnet Electric Nurse. Tillsammans brygger de välhumlade kvalitetsöl vilka till stilen flörtar med de amerikanska mikrobryggerierna. Just denna öl är en välhumlad Amber Ale med härlig beska och fruktighet som med sin moderata alkohol blir ett utmärkt ackompanjemang till julbordets alla härligheter från sillen till skinkan och köttbullarna.

Doft: härligt humlig med massor av tallbarr och pomerans.

Munhåleupplevelse: markerad beska och fylld med färska tallbarr från humlen följt av honung och aprikoser.

Skåne Akvavit (nr 84), 129 kr (35 cl flaska)

Det är väl egentligen fel att kalla Skåne Akvavit för brännvin då akvavit numera är namnskyddat och har en egen EU-lag precis som falukorven. En akvavit skall i huvudsak vara kryddad med kummin och dill. Skåne Akvavit lanserades redan 1931 som ett mildare alternativ den den klassiska O.P. Anderson. Med sin kryddning av kummin, dill och anis passar Skåne Akvavit otroligt bra till olika sillsorter men också till den gravade laxen och skinkan.

Doft: aromatisk doft med mängder av kummin, anis och fänkål.

Munhåleupplevelse: otroligt ren och rensande smak med anis, fänkål och kummin.

Dan före dopparedan,
God Jul önskar er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

 

 

Kommentarer