Just i denna stund är det provning av beställningssortimentet på Vinkällaren Grappe. Vinskribenterna doftar och smakar på över 100 viner som de sedan redovisar i dagspress och facktidskrifter. Ett hårt arbete minsann.

Den 9-11 december är det nätauktion för drycker och redan nu kan Du lägga bud. Antalet poster är fler än någonsin och min önskelista är längre än vad som är behövligt. Se vilka viner som finns här.

När jag funderar över vilka årgångar som är drickmogna på denna aktuella auktion läppjar jag på ett glas med Sällskapets Portvin , en tioårig tawny. Det är ett utvecklat tegelrött vin med en förtjusande doft av läder, valnötter och torkade fikon. Munhåleupplevelsen är som sig bör eldigt varm med russinsöt nötig och knäckig arom. En bit vällagrad ost med tydlig sälta fungerar som kontrast. Några nyknäckta nötter förstärker smaken ytterligare.
Vinet finns att beställa för leverans till valfri systembolagsbutik inom cirka 8 dagar till ett pris av 229 kr för en flaska om 75cl, beställningsnumret är 76292.

Idag ger vi svenskar gärna bort en upplevelse i present/julklapp och vad passar väl bättre än att på vårkanten få tillägna sig kunskap genom en vinprovning. Ett medlemskap i Vinsällskapet Druvan ger tillgång till sommelierledda vinprovningar på Vinkällaren Grappe. Medlemskapet kostar 200 kr per år och provningarna med skilda teman äger rum varje lördag kl. 14-15.30 och kostar oftast 350 kr. Den 14 december är det portvin som provas på Grevgatan 5 i Stockholm. Om Du blir medlem redan nu ingår decemberprovningen 2013 i 2014 års medlemskap.

Med tillönskan om en fridfull andra advent kommer här en hälsning från Saxå Herrgård i Bergslagen, beläget nära Grythyttan.

Er tillgivne vinvän,

Carl Jan Granqvist

Kommentera