Det första en vingårdsklassificerad Chianti Classico från Toscana och det andra prestigechampagnen från det anrika champagnehuset Taittinger.

Det första vinet kommer från Toscanas böljande kullar och är producerat på vingården Poggio Teo där familjen Piccini bor och verkar. Sangiovesedruvorna skördas för hand och efter vinifiering lagras vinet i 15 månader på franska ekfat. Vinet passar utmärkt till maträtter på vilt, såväl klövdjur som fågel. Eller varför inte servera till en redig Bisteca Fiorentina grillad över eld. Vinet kommer att utvecklas ytterligare med 3-5 års lagring.

Doft: Stor, varmfruktig doft med mängder av mogna körsbär, kryddor och fina ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Elegant och välbalanserat med fin fruktsyra och mängder av mörka bär, läder och salivgivande tanniner.

2010 Poggio Teo Chianti Classico nummer 81254 i beställningssortimentet, Alkohol: 13,5%, Pris: 169 kr

Veckans andra dryck, Comtes de Champagne, tillhör det absoluta toppskiktet av viner från Champagne och för den del världen. Vinet är gjort på enbart de bästa chardonnaydruvorna familjen Taittinger har att tillgå. Efter vinifiering, blending och buteljering får vinet vila hela 8 år på sin jästfällning innan vinet degorgeras, det vill säga jästproppen skjuts ut och vinet får sin riktiga kork och grimma. Vinet är fantastiskt gott redan nu men kommer att utvecklas ytterligare med 15 till 20 års lagring. Ett vin att investera i för framtiden oavsett om det är för mottagarens egen njutning eller framtida försäljning.

Doft: Inbjudande och förförisk med hasselnötter, nyplockad citrusfrukt och mineraler.

Munhåleupplevelse: Stor och energirik med knivskarp fruktsyra och mängder av rostade nötter och citrus.

2006 Comtes de Champagne Brut Blanc de Blancs nummer 75978, Alkohol: 12,5%, Pris: 1350 kr

Efter allt Nobelfirande, känns det skönt att stillsamt vila i en fjärde Advents-helg.

Med kära hälsningar från Saxå Bruk,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Kommentera