Återigen arrangerar Korvakademien, med sin preses Christina Möller och korvfantasten Jan Scherman festligheter tillsammans med ”Korv och Dryck”.

Korven i Sverige har fått en renässans. Var och varannan stolt krögare serverar fina hemgjorda korvar på menyn och hemmamatlagaren stoppar korv för glatta livet. Korven har blivit trendig och fått den status som den så väl förtjänar.

Hur gör den sig då till vin? Alldeles utmärkt anser jag. Några exempel: den italienska korven salsiccia kokad i tomatsås och dricker jag mer än gärna till en fruktigt spänstig
chianti från Toscana.

Fonterutoli 2011 (nr 32229), 155 kr

Till den paprikakryddade pikanta spanska chorizokorven serverar jag en väl kyld finosherry och till små fina tyska weisswürst med surkål dricker jag ett ståtligt rieslingvin.

Tio Pepe Fino (nr 8225), 54 kr (halvflaska)

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2011 (nr 5818), 199 kr

Till den helyllesvenska rätten stekt falukorv med stuvade makaroner dricker jag förstås helst en källarsval ljus lager från något av våra svenska bryggerier som just nu växer upp som svampar ur jorden.

Korven är här för att stanna så kom den 29-30 mars till Globen Annexet i Stockholm då Korvfestivalen går av stapeln. Kom gärna och lyssna när jag pratar om mina möten med korv på söndag kl. 14.00.

I snöskyffeltagen, i väntan på den stundande värmen, kommer soliga hälsningar från Carl Jan Granqvist

Kommentera