Mjöd är inte längre en historisk kuriositet utan en svensk kvalitetsdryck med regional produktion runtom i landet. Vinets druvsaft är utbytt mot honung och vatten som får jäsa till en exklusiv svenskproducerad dryck att jämföra med champagne.

Mjödhamnen är ett ungt företag grundat 2006 med målsättning att påbörja mjödimport, öka medvetenheten om mjöd i vårt land, samt att få igång mjödtillverkningen i Sverige.
År 2010 etablerades företaget nära Grythyttan med kontor, lagerlokal och mobila jästankar.

Mjödhamnens vision är att nå ut till landskapen runtom i Sverige och producera lokala mjöd vilket ska utmynna i många unika lanseringar per år.

Själv har jag fått äran att tillsammans med kulturjournalisten Karsten Thurfjell delta i urvalet av en blend som har utmynnat i rosémjöden Sommar som finns att beställa från Systembolagets beställningssortiment. Mjöden kan enkelt beställas via systembolaget.se där Du skapar en egen inloggning. Leveranstiden beräknas till cirka en vecka.


Sommar (nr 79460), 197 kr
Värmlands län, Kristinehamns kommun, Sverige

Doft: Stor ren doft av havtorn följt av honung och en liten kryddighet.

Munhåleupplevelse: Härligt syrlig med smak av rosenkvitten, honung och ett lite kryddigt angenämt avslut.

Den vackra färgen kommer från blåbär, syrligheten från rosenkvitten och de komplexa honungstonerna från åtta olika landskap i riket.

Sommar - som gjord för att njuta i syrenbersån med en kär vän eller kärleksvän. Eller varför inte ge bort Sommar som en rolig gåva, till den som har allt.

Med hälsningar från Filmfestivalen i Cannes där jag superar med Sharon Stone och Alexandra Charles,

Carl Jan Granqvist

 

Kommentera