Veckans första vin är vitt och kommer från området Kampanien söder om Neapel i Italien. Vinet är gjort på den inhemska druvan falanghina. Bakom vinet står en relativt ung vinproducent vid namn Nifo. De arbetar efter ekologiska principer och är sedan flera år tillbaka även certifierade. Vinet passar utmärkt till grillad fisk och skaldjur.

Doft: Mängder av persika, citrus och vita blommor med en angenäm lite bivax-aktig ton

Munhåleupplevelse: Torrt med härligt frisk fruktsyra följt av lime, ananas, steniga mineraler och ett lite örtigt avslut.

Foto: Systembolaget Foto: Systembolaget

2015 Falanghina del Sannio nummer 2169, Alkohol: 14%, Pris: 99 kr

 

Veckans andra vin är lite av en sensation, vårt monopol erbjuder oss att prova ett vin som är hela 15 år till ett väldigt fördelaktigt pris och dessutom i det fasta sortimentet. Druvan bakom vinet är nebbiolo, här odlad i det lilla området Ghemme i norra italien. Servera gärna till vilt i form av fågel med klassiska tillbehör.

Doft: Utvecklad, nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, läder, nypon, rosor och pomerans.

Munhåleupplevelse: Utvecklad, nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, nypon, rosor, kaffe och vanilj.

Foto: Systembolaget Foto: Systembolaget

2001 Torraccia del Piantavigna nummer 2339, Alkohol: 13,5%, Pris: 149 kr

Denna vecka inleddes med vinauktion. Om trender och prisutveckling återkommer jag i nästa veckas blogg. På Saxån skördas plommon och krikon, så marmeladförrådet stärks inför en kommande vinter

Med tillönskan om en fröjdefull efterdyning på kristnandet av Prins Alexander.
Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

 

 

Kommentera