Hosianna i höjden med glögg i glasen

Christie’s vinauktion i Hong-Kong den 23 november satte nytt prisrekord för en låda vin från Bourgognes mest prestigefyllda producent Domaine Romanée Conti. Vinet i fråga var 12 flaskor av Romanée-Conti årgång 1978 och priset omräknat i svenska kronor blir cirka 3,2 miljoner vilket ger drygt 250 000 kr per flaska. Köparen var kines.

Adventstider stundar och glögg är den självklara dryck som värmer oss kylslagna nordbor i vintertid. Förr var det vinglögg eller starkvinsglögg man kunde välja på i systembutikerna. Idag är kryddningen trendkänsligt föränderlig med både choklad- och lakritsglögg i sortimentet. Glöggen kan ses som ett uttryck för svenskarnas intresse för nymodigheter. Frågan är om trenderna håller i sig eller kommer vi att gå tillbaka till den traditionella glöggen som främst består av rött sötat vin med allehanda julkryddor ibland förstärkt med sprit. Idag får man på Systembolagets hemsida 72 träffar för glögg i det fasta sortimentet och beställningssortimentet.

Själva ordet glögg kommer av verbet glödga som har betydelsen värma upp. Allra bäst gör man de genom att försiktigt sjuda, inte koka, vinet. Drycken serveras traditionellt ur små muggar tillsammans med russin och skållad sötmandel. Se träffar för glöggmuggar på Barnebys här.

Traditionen att värma vin och smaksätta med kryddor och socker finns i många länder. I Frankrike dricker man vin chaud, i Tyskland Glüwein och engelsmännen dricker sitt mulled wine. Vår nordiska tradition att dricka kryddat vin sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Då användes kryddorna främst för att dölja att vinet var gammalt. Sedan slutet av 1800-talet har vi i Sverige druckit glögg i juletid och jag föreslår att Du serverar pepparkakor med blåmögelost som ett piggt tillbehehör till den varma drycken.
Jag tipsar idag om en romspetsad glögg.

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom (nr 96518), 82 kr (halvliterflaska) Blossas historia började redan 1917, då nybildade Vin & Sprit köpte vinhandlaren JD Grönstedts & Co. Med sig i köpet fick de receptet till JD Grönstedts & Co glögg, vilken då ansågs vara den bästa. Ännu idag är Blossas olika glöggsorter baserade på detta recept. Just denna glögg har spetsats med rom vilket tillfört ytterligare en dimension till denna fantastiska dryck. Doft: Inbjudande kryddig doft med härliga ekfat, arrak, torkad frukt och apelsin, följt av kryddnejlika och vanilj.

Munhåleupplevelse: Stor sötma med en lite eldig och samtidigt rund smak av arrak, russin och apelsin följt av ännu mer julkryddor.

Med tillönskan om en fridfull första advent, där klockringning ger kraft att fylla lungorna med syre för att förmå strupen att sjunga "Bereden väg för Herran, berg sjunken djup stån upp..."

Kommentera