Så var det åter dags för dryckesauktion igen. På måndag, den 7 oktober klubbas de vita vinerna, på tisdag den 8 oktober kan röd bordeaux ropas in och onsdagen den 9 oktober ser vi viner från alltifrån Spanien, Italien, Portugal och USA.

Mina ögon faller på portvinerna. Detta långlagringsvin som gärna förknippas med engelska gentlemän men där det i själva verket är fransmännen som står för nästan hälften av exportmarknaden.

Årgångarna på auktionen sprider sig från 1958-2000 och det är förstås typen ”Vintage” som avses. Portvin görs i en mängd olika stilar och det är årgångsvinet Vintage Port som är det exklusivaste och det som håller längst för lagring. Det är också det som är enklast att tillverka och utgör endast 1% av all portvinsproduktion. Vintage Port görs endast de bästa årgångarna och har ett lagringsfönster på åtminstone 30-40 år och ofta längre. Man bör vänta 15-20 år innan man öppnar en flaska och därför är drycken också populär att ge bort som present till små barn, givetvis inlåsta, för att sedan kunna drickas vid myndig ålder.

Portvinet har fått sitt namn efter Portugals andra största stad, Oporto. Det var en engelsk köpman som på 1600-talet upptäckte att munkarna i klostren tillsatte druvsprit till det röda vinet innan det jäst klart. Detta resulterade i ett sött och starkt vin som klarade att fraktas över haven utan att bli surt. Området Douro i norra Portugal fick sin första vinlag som avgränsade området för portvinstillverkning redan 1756. Det var engelsmännens goda relationer till Portugal som resulterade i portvinets tillblivande.

Druvspriten som tillsätts är stark, 77%, och hjälper till att stoppa alkoholjäsningen genom att jästen dör och gör också vinet lagringsbart. Vinet från en specifik årgång får tillbringa 2-3 år på fat varefter vinet får sin mognadslagring på flaska.

Botanisera bland ljuvliga portviner på Stadsauktion. Kanske hittar Du Din egen årgång.

En lagrad ost äter jag helst till en mogen Vintage. Gärna någon av våra härliga svenska hårdostar!

Med tillönskning om en fröjdefull kanelbullens dag, hösthälsningar från Saxå Herrgård,

Carl Jan Granqvist

Kommentera