Röda bordeauxviner har utan överdrift skenat i pris de senaste åren. Därför har många vindrickare börjat snegla mot slottens andraviner som i många fall är mycket goda sinnesförnimmelseupplevelser till ett mera modest pris.

Exempelvis Château Lafite som dammsugits av den asiatiska marknaden och nått rekordsiffror, årgång 1869 av tre helflaskor såldes i Hong-Kong år 2010 till en kines för omkring 1,5 miljoner svenska kronor per flaska. Många börjar ifrågasätta hur dyrt ett livsmedel kan få bli. Just nu har dock prisutvecklingen avstannat. Under en femårsperiod fram till april 2011 ökade slottet Lafite dubbelt så snabbt i pris som de andra premier cru-slotten. Under de senaste 10 åren har de fem toppslotten ökat med över 200% i pris vilket gör att vindrickaren vänder sin blick mot både andraviner och andra vinområden.

Bordeauxslottens andraviner är mer eller mindre kända till utseende och namn men har ofta en likartad etikett och något i namnet som påminner om förstavinet. Ett andravin är i allmänhet det vin som en producent framställer av de druvor som inte riktigt nått upp till den kvalitetsnivå som krävs för förstavinet. Det vill säga, druvor som skördas från stockar som oftast är yngre än tio år. På så sätt får man ett mera snabbmognande vin med lite mindre mineralkaraktär. Seden att göra andraviner finns även i vinregionen Toscana i Italien.

Ser mig om i vårt grannland Danmark och hittar hos auktionshuset Bruun Rasmussen en låda om sex flaskor av Carruades de Lafite från 2010, andravin till ovan nämnda Château Lafite. Utropspriset omräknat i svenska kronor är 7 000-9 300 kr. För årgång 2010 av Château Lafite kan man få betala 6 000-7 000 kr per flaska.

Château Mouton-Rothschilds andravin som sedan 1994 bär namnet Le Petit de Mouton-Rothschild av årgång 2000, har för en flaska utropet 1 050-1 400 kr, också hos Bruun Rasmussen. Förstavinet Château Mouton-Rothschild värderas kring 10 000 kr per flaska.

Med en solig, otörstig vårhälsning,

Carl Jan Granqvist

 

Kommentera