Ser mig om bland världens vinauktioner och kan notera att Château Pétrus fortsätter stiga i pris.

En flaska Pétrus av årgång 1989 med utropspris 15 000 kr klubbades för 18 500 kr den 3 september på Stadsauktion. En låda med 12 buteljer av samma vin såldes häromveckan på Christie's i Hong Kong med utropspris motsvarande 238 000 kr och klubbades för cirka 270 000 kr vilket blir ungefär 22 500 kr per flaska.

På Bruun Rasmussen samt Bonhams finns idag sex olika lotter av detta eftertraktade vin av diverse årgångar.

Château Pétrus producerar cirka 30 000 flaskor per år
av huvudsakligen merlot och ett par procent cabernet franc. Min vän Peter
Winding beskriver vinet som ett robust bondevin som blev populärt i socitetskretsar på 1960-talet. På bara några få år blev vinet högre prissatt än
första cru-vinerna från Médoc-halvön. De 11 hektar som vingården utgörs av
ligger på en grus- och lerplatå. Årgång 1990 blev det verkliga genombrottet för Pétrus.

På Systembolaget kan tre årgångar av vinet inhandlas för följande priser per flaska:

2007 Château Pétrus (nr 70153), 10 000 kr (beställningssortiment)
2008 Château Pétrus (nr 95499), 22 500 kr
2009 Château Pétrus ( nr 90414), 25 000 kr

På Måltidsgalan 2013, den 23 och 24 oktober på Nordiska Museet manifesteras Tore Wretmans minne med olika inslag. Läs mera här.

Hovtraktören Tore Wretman kom att kombinera internationella trender med lokala
traditioner och blev en av de viktigaste förgrundsgestalterna för modern svensk gastronomi.
Wretmandagarna ska bli ett årligen återkommande evenemang och kommer att behandla trender och forskning kring måltiden och vänder sig till näringsliv, forskare, hantverkare samt en intresserad allmänhet.

Med en sällsamt glödande sensommarhälsning,

Carl Jan Granqvist

 

 

 

 

 

 

Kommentera