Vilka viner ligger i topp när det gäller försäljningsvärde? Auktionshuset Sotheby’s med filialer i London, New York och Hong-Kong har listat de tio största vinproducenterna under 2013. Inte helt oväntat handlar det om den ledande bourgogneproducenten Domaine Romanée Conti (DRC) som ligger i topp med 7,2 miljoner dollar i försäljningsvärde. På nionde plats med 1,6 miljoner dollar finns bourgogneproducenten Henri Jayer. I övrigt är det bordeauxslotten som ligger på 2-8 plats med premier cru-slotten Lafite, Haut-Brion, Mouton-Rothschild, Latour och Margaux samt från den östra stranden Pétrus och Cheval Blanc. På tionde plats finns det spanska vinhuset Vega Sicilia med 1,3 miljoner dollar i försäljningsvärde.

Högsta budet på Sotheby’s under 2013 erhöll en låda Latour à Pomerol från den legendariska årgången 1961. Den gick för 1,1 miljoner kronor vilket svindlande blir 93 000 kr per flaska.
Med 60 procent av auktionsutbudet fortsätter röd bordeaux vara själva ryggraden i vad som säljs.

Vill Du dricka något mera plånboksvänligt har jag denna vecka valt ut två välgjorda vardagsviner som båda kostar under 100 kr flaskan på Systembolaget. Det första är ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike som passar utmärkt till fisk och det andra ett rött aromatiskt och kryddigt vin med mängder av frukt från norra Italien.

2012 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie (nr 2185), 66 kr

Vinet är gjort på druvan muscadet som i Loire även benämns som Melon de Bourgogne. Druvan är en släkting till chardonnay och tros ha kommit till Loire via munkar från Bourgogne under medeltiden. Efter skörd, pressning och vinifiering har vinet fått ligga ”sur lie” vilket innebär att det fått ligga med sin jästfällning. Detta görs för att ge vinet ett större djup och komplexitet. Vinet passar utmärkt till en rykande varm fiskgratäng.

Doft: Härligt aromatisk och ungdomlig doft med mängder av mogna päron, gröna äpplen och citron.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med hög fruktsyra följt av frukt i form av gröna äpplen, päron och citron med ett lite grön-gräsigt avslut.

2010 Mezzacorona Lagrein (nr 22372), 71 kr

Veckans andra vin kommer från Trentino vid Dolomiternas fot i Italien, inte långt från Val di Fiemme där de brukar ha världscuptävlingar i längdskidåkning. Vinet kommer från kooperativet Mezzacorona och är gjort på den inhemska aromatiska druvan lagrein. Druvan ger eleganta viner med mängder av bär och örter. Druvorna till vinet skördas för hand innan det pressas och får jäsa på rostfria ståltankar, allt för att behålla vinets fräschör och fruktighet. Vinet passar till allt från pasta, hemmagjord pizza till älgsteken.

Doft: Inbjudande bärig doft med mängder av söta mörka bär, salvia och lakritsrot

Munhåleupplevelse: Saliverande bärig smak med mjuka tanniner och inslag av mogna mörka bär och lakritsrot med ett fint örtigt avslut.

Är just nu i Paris med anledning av Internationella Gastronomiska Akademiens årsmöte, som äger rum på Hotel Bristol. Lunch och middag tillagades av kocken Eric Frechon, innehavare av 3 stjärnor i Guide Michelin. Hotellet ligger snett mittemot presidentens Éllyséepalats, så samtalsämnena varvas med gastronomiska diskussioner, oenologiska reflektioner samt sist men inte minst, president Hollandes kärlekshistorier.

Med en ljummen Parisfläkt,

Carl Jan Granqvist

Kommentera