Denna vecka har jag valt ut två viner vilka båda passar utmärkt att uppvakta Far med nu på söndag. Det första är en härligt brödig Champagne och det andra är en klassisk röd Bordeaux, båda vinerna kommer från klassiska områden i vinvärlden och är betydligt roligare än en slips eller ett par strumpor.

15214

Mitt första vin till Far kommer från Champagne i Frankrike och är en så kallad Blanc de Noir, ett vitt vin gjort på enbart blå druvor. Druvan som använts till vinet är den blå druvan pinot noir som vilken när den pressas avskiljs från skalen direkt så att skalen inte hinner ge färg åt druvmusten. Efter en andra jäsning på flaska skjuter man ut jästproppen och fastställer en sockerhalt om 5 gram socker per liter. Därefter får flaskan sin champagnekork och grimma. Vinet passar med sin generösa frukt och brödighet utmärkt till såväl gratinerad hummer som kokta havskräftor.

Doft: Härligt utvecklad och nyanserad doft med mängder av gula plommon, röda äpplen, choklad och bröd.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med strålande hög fruktsyra följt av rostat bröd, nötter, vinteräpplen och mogen grapefrukt.

André Clouet Grande Réserve nummer 7686, Alkohol: 12%, Pris: 289 kr för 75 cl, finns även på halvflaska om 37,5 cl för 179 kr samt som magnum för 1500 cl för 619 kr.

839996

Veckans andra vin kommer från Saint Emilion i Bordeaux och närmare bestämt Vieux Chateau des Juans vilket ägs av familjen Faure. Historiskt sett har det alltid varit kvinnorna i familjen som har varit ansvariga för vinet på egendomen, så även nu. Idag är det Marina Faure tillsammans med dottern Marie som är ansvariga för vinodlingar och förädling av dessa till vin. Druvorna som används är de för området typiska merlot och cabernet sauvignon. Servera det gärna till en härligt marmorerad Entrecôte med grönsallad och en hemmaslagen Bearnaise.

Doft: Härligt mörkfruktig doft med rostade ekfat, mängder av svarta vinbär, plommon och tobak.

Munhåleupplevelse: Inbjudande, nyanserad smak med rostade ekfat, mogna svarta vinbär, plommon, tobak och kaffe.

2014 Vieux Château des Jouans nummer 3128, Alkohol: 13,5%, Pris: 139 kr

Efter gåsablot och välsignelse från den helige Martin av Tours är det dags att koppla av i familjens hägn. Själv firar jag lördagskvällen med höstmiddag på Stallmästaregården tillsammans med Internationella Klubben, som denna kväll lyses upp av grevinnan Marianne Bernadotte.

Med kära hälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Kommentera