De 50 bästa restaurangerna i världen utsågs i veckan av Pellegrino Guide. Tillställningen ägde rum den 29 april i London och på första plats kom El Celler de Can Roca i Girona utanför Barcelona i Spanien. Noma i Köpenhamn halkade ner från första till andra plats. På 12 plats kom tvåstjärniga Frantzen/Lindeberg i Gamla Stan, Stockholm, som uppgraderades från 24 plats. Restaurangen har också i dagarna bytt namn till Frantzen. Vår andra restaurang med två stjärnor Mathias Dahlgren åkte neråt från 41 till 55 plats. Fäviken i Järpen låg kvar på oförändrad 34 plats och Geranium i Köpenhamn uppgraderades från 49 till 45 plats.


Undrar vilka vinlistor dessa restauranger har och roar mig med att titta på de respektive restaurangernas webbplatser.  Av nämnda restauranger ovan är det endast de danska, Noma och Geranium som visar sin vinlista på webben. Champagne, Bourgogne och Tyskland utgör stora delar av de bådas listor.

Läs mer på www.theworlds50best.com

Vinordic Wine Challenge
Nyligen gick också Vinordic Wine Challenge av stapeln, en svensk vintävling  med EU-status.  I juryn ingick sommeliererna Susanne Berglund Krantz, Ulf Engelhardt och Jan Rosborn, tillsammans med vinjournalisterna Igor Arvidsson, Gunilla Hultgren Karell, Claes Löfgren, Anders Röttorp och Magnus Waern.

Vinnarna i kategorin bästa vita vin på flaska som är en bourgogne av druvsorten chardonnay och bästa röda vin på box som kommer från Australien och gjort av druvsorten cabernet sauvignon.

2011 Bourgogne Blanc Jurassique
Doft: Ren, ungdomlig och intensiv doft med mängder av gröna äpplen, krita och nyplockade persikor.
Munhåleupplevelse: Torr med ren och frisk fruktsyra följt av gröna äpplen, citrus och en härligt rökig mineralton.

2012 Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon
Doft: Stor inbjudande och varmfruktig doft med syltiga inslag av mörka bär, mängder av kryddor och rostad vaniljstång.
Munhåleupplevelse: Fullkomligen sprängfylld med övermogen och syltad frukt i form svarta vinbär, plommon följt av kryddor och vanilj.

 

Kommentera