I likhet med torsken har laken en skäggtöm under hakan. Den har två ryggfenor på sin långsträckta kropp och ett brett huvud. Laken kan bli upp till 1,2 meter lång och väga upp till 24 kg. Vanligast i våra vatten är en vikt på 0,5-1,5 kg. Den förekommer främst i insjöar och vattendrag i hela Sverige samt utmed östersjökusten.
Källa: svenskfisk.se


Denna fula men rysligt goda fisk tillagar jag helst stuvad. Mest delikat är den vintertid och om möjlighet bjuder ska den vara klubbad med en träpåk. Annars kan den i god tid beställas från en fiskhandlare. Den ska sjudas i vitt vin, lök och muskotblomma. Den goda buljongen utgör en fin bas för stuvningen som görs med gräddmjölk.  Smaksätt med salt och peppar.  Potatispuré med färsk tryffel förgyller rätten ytterligare och en bukett av finhackade kokta morötter, rotselleri och purjolök blir dess utropstecken.
Mer om detta finns att läsa om i min bok Carl Jans Klassiker - mer än en kokbok, som säljs i landets ICA-butiker.

 

Vad dricker man då till den stuvade laken? Vit bourgogne förstås. En sensuell, lite rund och fet Meursault eller en majestätisk Corton-Charlemagne eller varför inte en förföriskt hasselnötsdoftande Puligny-Montrachet.

Några tips i varierande prislägen från Systembolaget, i ett regnigt januarimörker:

Couvent de Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798), 121 kr
Meursault Ropiteau (nr 5360), 251 kr
Puligny-Montrachet Vincent Girardin (nr 5607), 301 kr
Corton-Charlemagne Domaine Bonneau de Martray (nr 95002), 1 098 kr

Inför huttrande tider!

Carl Jan Granqvist


Kommentera