Förra veckan sattes ett nytt rekord på auktionsmarknaden. På Sotheby’s Hong Kong såldes i lördags en sexlitersflaska från Macallan för motsvarande 4,1 miljoner svenska kronor på auktionen Finest and Rarest Wines and The Macallan. Det är det högsta pris som betalats för en single malt whisky på auktion.

Macallan ”M” Decanter tillverkades i fyra exemplar genom ett samarbete mellan Macallan, Lalique Crystal och Fabien Baron (grundare och kreativ chef på Baron & Baron). Whiskyn har framställts genom en blandning av en handfull speciellt utvalda årgångar som lagrats på spanska sherryfat av ek sedan 1940-tal som tidigast. Sotheby’s skriver att smaken är ett fulländat exempel på Macallans typiska stil som kännetecknas av en av en rik naturlig färg, med toner av torkad frukt, kryddor, apelsin och trä. En utförligare beskrivning finns på Macallans hemsida.

Alla fyra exemplar namngavs efter varsin romersk kejsare och Constantine som i lördags erhöll rekordet för single malt på auktion såldes helt till förmån för välgörande ändamål. Två flaskor har placerats i Macallans arkiv medan den fjärde har sålts privat. Det förra rekordet innehölls av en 64-årig Macallan som såldes på Sotheby’s New York för motsvarande 3 miljoner svenska kronor 2010.

Kommentera