Härom veckan tillbringade jag en långhelg i Järvsö. Underbart på alla vis, förstås! På vägen dit åkte jag förbi Mackmyra, där Sveriges främsta whiskey produceras. Åtminstone vad jag känner till.

mackmyra-whiskey_Stockholms-Auktionsverk-Magasin-5 Dags att bjuda!

På Stockholms Auktionsverk Magasin 5 klubbas alldeles strax ett whiskeybibliotek från Mackmyra bestående av sex halvliters flaskor single malts, Mackmyra Preludium. Utropet är 6 000 kronor och budet är i skrivande stund uppe i 4 000 kronor.

Dryckesauktionen har pågått sedan i måndags och enligt Sören Nylund, värderingsansvarig på auktionen, har dag 1 med vita viner och champagne varit stabil med jämn budgivning som höll sig kring estimerat pris. "Bollinger RD 1996 var dock en överraskning som till slut landade på 5 000 kr, mer än det dubbla utropspriset på 2 000 kr".

"År 1996 benämns av experter som en bra årgång i champagne" säger Sören Nylund. "Röda viner från bordeaux dag 2, var också jämn och stabil. En låda Ch Latour från 1987 gick för 24 ooo kr, en bit över utrop på 19 200".

Idag är auktionens sista dag med viner från övrigt ursprung och destillat, som just nu ser jämn ut. "Italien verkar vara på frammarsch om man ska tolka budgivningen" säger Sören. Senare i kväll får vi se hur det gick!

Vad bör man då tänka på när man köper viner, champagne och andra alkoholhaltiga drycker på auktion? Enligt Sören är det framförallt viktigt att man är påläst och att man har en tydlig idé kring varför man lägger bud. Är det för att man vill ha ett enstaka vin att bjuda på till middagen eller är det istället så att man vill bygga upp en vinkällare. Det gäller förstås att i så fall har rätt förutsättningar i form av lagringsmöjligheter och att man förstår att vissa yngre viner behöver plats och tid att mogna för att få fram dess rätta karaktär.

"De viner som finns ute på auktion kommer oftast från privatpersoner som har såväl stora som mindre vinförråd men det förekommer även ett visst antal viner som kommer ifrån utländska säljare" berättar Sören.

Jag ser med spänning fram emot kvällens resultat både vad det gäller Mackmyra samt övriga viner!

Kommentera