Vinauktion 7-9 mars

Änteligen är det dags för årets första dryckesauktion, som börjar nu på måndag på Stockholms Auktionsverk. Här kan man köpa allt från ett vin anpassat till den tunna plånboken till några toppnoteringar på 60.000 kronor för en flaska Romanée-Conti. Det märks att det var ett tag sedan sist och att intresset ständigt ökar. Hela 660 objekt till ett preliminärt värde av 3,3 miljoner kronor kommer att ropas ut under tre dagar. I sedvanlig ordning är den första dagen ägnad åt champagne och vita viner av söta så väl som torra stilar. Därefter blir det röd bordeaux på tisdagen och övriga röda viner och starkvin på onsdagen.

380363529
380363529

På champagnefronten finns en härlig blandning av enstaka rariteter så som Deutz Vinotheque Blanc de Noirs 1975 på magnum (en av endast tvåhundratalet flaskor på världsmarknaden) och Bollingers Vieilles Vignes Française 1990. Det finns också enstaka flaskor eller hela lådor av mer eller mindre fullmogna och härliga årgångar såsom 1988 och 1990 av toppchampagner från husen Pol Roger, Bollinger, Salon och Krug, men även Blanc de Blancs-utgåvan av kultproducenten Jacques Selosses från den senare årgången.

Ett flaska vardera Comtes de Champagne 1996 och Cuvée William Deutz Rosé 1996 har av tidigare ägare prismärkts efter (förmodat) inköpspris 1000 kr respektive 1500 kr. Att utropspris idag ligger på 2500 kr för den första och 1500 kr för den andra får väl understryka det tidigare omnämnda faktum att Comtes de Champagne länge varit en underskattad champagne. Den är redan i dag en enastående läcker blandning av fyllig gräddighet och knivskarp syra, men klarar än längre lagring.

Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget

Söta viner har som så ofta en kraftig slagsida åt Sauternes stolthet Château d'Yquem. Enstaka flaskor så väl som större partier av både hel- och halvflaskor i ett flertal bra årgångar. Bland annat finns ett exemplar av den legendariska 1967:an, där innehållet är i bra skick, men etiketten skadats. Ett par flaskor Clos du Bourg 1959 från fantastiska och åtminstone värdemässigt underskattade Huet i Vouvray är ett annat intressant objekt.

För torra vita viner är fokus huvudsakligen vit bourgogne. Det är huvudsakligen viner från välrenommerade producenter som Domaine Leflaive och Lalou Bize-Leroys négociantfirma så väl som hennes privata Domaine d'Auvenay. Nästan alla vinerna är äldre än den omtalade "premox"- eran, viner från tidigt 90-tal och sent 80-tal. Färger och nivåer bör dock tas i beaktan. Det finns även ett antal bättre vita bordeauxer som utlovar mogen njutning för den som uppskattar stilen.

För den som har tålamod rekommenderas vit Hermitage från Domaine Jean Louis Chave. Även detta en lite egen stil i sin tillsynes omöjliga kombination av fet gul frukt, smörighet, nötighet och modesta syra. Vinerna behöver dock mer lagring.

Mer drickmoget, för den som är äventyrligt lagd finns ett antal olika viner från kultproducenten Jermann i Friuli-Venezia-Giulia, Italien. Även här finns det påtaglig flaskvariation att ta i beaktan. Båda de sistnämnda producenternas viner har respektive svensk vinimportör som säljare.

Röd bordeaux har som vanligt den bredaste uppställningen. För den som vill dricka historia är Château Cheval Blanc från 1945 det mest spännande alternativet, men det finns ett urval av år från både 40-, 50- och 60- och 70-tal. Ungdomligare, fruktigare och mer välrepresenterade är vinerna från 80-, 90- och det tidiga 2000-talet. Vid sidan av klassiska slott som Pétrus, Latour och Mouton från stora årgångar som 1982, 1990 finns även några viner i lägre pris som är av intresse från överskuggade men undervärderade årgångar så som 1983 och 1994. I det första fallet tycker jag vinerna från Margaux är av störst intresse, i det sista framförallt Mouton och Montrose. Inte de mest fullmatade årgångarna, men härligt slanka och nyanserade.

Bland de yngre vinerna bör 10 flaskor Vieux Château Certan vara ett av de mer intressanta objekten. Vinet är troligen i en trilsk tonårsfas för tillfället och har säkerligen 10 år till det når formtopp, men slottets lite mer klassiska stil är ändå mer i ropet för tillfället än mycket annat från Bordeaux. Just denna årgång lider dock kanske så pass av att överskuggas av sin föregångare att det mest är en framtidsinvestering för smaklökarna.

På den avslutande onsdagen kommer flaskorna med auktionens högsta utropspris. Romanée-Conti 2000 och 2011 från domänen med samma namn. Trots utropspris om 60.000 kr befinner vi oss ännu ganska långt under marknadspris, i synnerhet i fallet med det äldre vinet. Överhuvudtaget är det en ganska stor bredd av bourgogne, med gamla årgångar så väl som unga viner och både klassiska och mer moderna producenter.

För den som har intresse av Kalifornien och Australien finns också unga eftertraktade kultviner så väl som mogna viner från 80- och 90-tal från välrenommerade producenter så som Opus One, Château Montelena och Henschke.

Italien är dock dominerande utanför Frankrike. Här finns också en bredd av mycket gamla årgångar, huvudsakligen Barolo och fruktigare och yngre viner av variabel längd från konsumtionstopp. Både den som gillar klassiska Italienare så väl som den som föredrar en bordeauxinspirerad stil bör kunna hitta något lämpligt. Två udda flaskor är 1928 Acinatico från Amarone- och Recioto-specialisten Bertani. Det rör sig om gammaldags producerat sött rött recioto-vin som legat länge hos producenten och omkorkats innan de hamnat på marknaden. Namnet Acinatico syftar till Romarnas namn för denna berömda söta vinstil från Valpolicella. Även i detta fall är det vinets importör som lagt ut objekten.

Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget

För den som vill dricka söt historia finns också en årgångsbetecknad flaska Oscar´s 1802 Terrantez Special Reserve Madeira. Vinet har lanserats i Sverige någon gång under Gustaf den VI Adolfs tid som kung av Sverige.

Den fullständiga katalogen hittar du här, eller genom att ladda ned appen Stockholms Auktionsverk/Magasin 5.

Här kommer kära hälsningar från Bergslagen och Saxå Herrgård. Håller just på att renovera min blå rokoko-salong, i vilken jag om några veckor tänker dricka en ädel, lagrad röd bordeaux och avsluta med en mogen, söt Château d'Yquem.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist