Auktionen inleddes med samma vin som det första utropet på den första dryckesauktionen, den bärgade champagnen från vraket "Jönköping". Skeppet sjönk 1916 i finskt vatten, på väg till den ryske tsaren med champagne och bärgades så sent som 1998. Heidsieck Monopole Goût Americain av årgång 1907, har lagrats på Vinkällaren Grappe och utropet var 14 000-16 000 kronor. Flaskan klubbades för 12 000 kronor.

Det excellenta slottet La Mission Haut-Brion, som anses av många läckergommar vara en av de bästa bordeauxerna, gick för priser långt över utrop. Från samma källare och inköpta på Systembolaget på 1960-talet, gick de första posterna. Två magnumflaskor från 1947 klubbades båda för 20 000 kronor styck med utropet 16 000-18 000 kronor. En post med två flaskor från 1959 med utrop 12 000-14 000 kronor gick för 17 000 kronor. Ytterligare en post med fyra flaskor från 1959 klubbades för 40 000 kronor med utropet 28 000-30 000 kronor. En sista post med åtta buteljer från 1959 gick för 85 000 kronor med utropet 48 000-56 000 kronor. En magnum, till sist, också från privat källare, av den åtråvärda årgången 1961 klubbades för 34 000 kronor med utropet 20 000-25 000 kronor.

Bourgognes mest välrenommerade vin, Romanée-Conti som årgång 1990 såldes i fem separata poster om vardera en flaska, alla lagrade i privat källare, gick samtliga för 100 000 kronor styck, med utropet 60 000-70 000 kronor.

Över till ett julklappstips, i en mera vardaglig prisklass.

Les Sinards Châteauneuf-du-Pape 2011 ( nr 75207) 299 kronor (beställningssortimentet)

Från anrika Châteauneuf-du-Pape i södra Rhônedalen kommer detta vin. Familjen Perrin står bakom vinet. Druvorna till Les Sinards kommer från de yngre vinstockarna på egendomen Château de Beaucastel samt från en liten vingård uppe vid ruinen av påvens gamla semesterhem i byn Châteauneuf-du-Pape. Vinet är gjord på de för området typiska druvorna grenache, mourvèdre och syrah. Efter manuell skörd och noggrann selektering pressas druvorna som sedan får jäsa på cementtankar innan vinet lagras i tolv månader på stora ekfat, i Frankrike kallade foudres. Detta vin är väldigt gott redan idag men kommer att utvecklas med lagring de närmsta tio åren.

Doft: Stor, Intensiv doft med mängder av mörka och röda bär följt av kryddor och läder.

Munhåleupplevelse: Fylligt och koncentrerat med färska körsbär och björnbär samt kryddor i form av peppar och örter. Otrolig längd och finess.

Dessa rader skrivs  i den tid då helgonet från Syracusa kommer med sitt ljus in i det svenska vintermörkret. På Saxå Herrgård lyser bygdens Lucia med tomtenissar upp lördagsmorgonen, där cirka 40 personer avnjuter en champagneweekend.

Med tillönskan om en skimrande helg,

Carl Jan Granqvist