Oavbruten tillväxt under tio år

Under de senaste åren har vin varit en uppåtgående trend på auktionsmarknaden. Större auktionshus ägnar sig numera åt regelbunden vinförsäljning, där exempelvis auktionshuset Christie’s årliga välgörenhetsauktion Hospices de Beaune når stora framgångar. År 2015 omsatte auktionen mer än 11 miljoner kronor.

Vin är en produkt som lämpar sig väl för onlineförsäljning eftersom man, till skillnad från konst och designmöbler, inte nödvändigtvis behöver se flaskan fysiskt innan man budar.

I kategorin Vin & Sprit på Barnebys hittar du all information du behöver för inköp av en flaska. Därefter återstår bara budgivning, transport och flaskan är din!

Genom att underlätta tillgången av auktioner har plattformar för onlineförsäljning lyckats locka en mer internationell kundkrets. Auktionshuset iDealwine.com var en av de första att specialisera sig på vin online och omsatte föregående år 82,5 miljoner kronor.

Finns det någon typisk vinauktionsköpare? Nej, det gör det inte. De som älskar vin och spritdrycker varierar stort i både ålder och kön. Till 90 procent är köparna och säljarna på vinauktioner privatpersoner som genom åren byggt upp både en egen samling och en passion för vinet.

Varför sälja på auktion? Det är bättre att lämna sina flaskor till försäljning än att låta dem stå så pass länge att de till slut oxiderar och får en fadd smak. Dessutom kan auktioner generera i vinst som går att investera i nya flaskor.

Varför köpa på auktion? För köparen är auktionen ett bra sätt att införskaffa vin som är äldre än tio år. Ofta är priset för äldre kvalitetsviner på förstahandsmarknaden mycket högre.

I början av 2000-talet var Storbritannien den största köparen av vin på andrahandsmarknaden. Idag utgör Kina en stor del av kundkretsen. Kina ligger numera femma på konsumentmarknaden, näst efter USA, Frankrike, Italien och Tyskland. Även den lokala produktionen har exploderat i Kina. Enligt Internationella vinorganisationen ökade den kinesiska vinodlingsarealen med hela 34 miljoner hektar under 2015, vilket gör att de nu är världens näst största area för vingårdar.

Vilka viner ska man köpa på auktion?

Även om det ibland ifrågasätts idag är 1855 års officiella klassificering i Bourdeaux en mycket bra indikator. Klassificeringen skapades på begäran av Napoleon III inför världsutställningen 1855 och används fortfarande som en referens för stora franska viner.

Om du redan nu blir sugen på att köpa vin på auktion, börja med att orientera dig bland vinerna ifrån stora slott. Deras viner är ofta av obestridlig kvalitet och till förmånliga priser. Om du har mer spekulativa mål, satsa på sunda värderingar som första och andra klassificerade viner. Viner från Bourgogne, Italien, Sydamerika, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika kan också vara källor till riktiga skatter.

I Frankrike består vinerna som säljs på auktion till 60 procent av bourdeauxviner och 20 procent av vin från Bourgogne. De resterande 20 procenten kommer bland annat från Rhône.

Våra inköpstips

Precis som när man budar på möbler och smycken måste man noggrant undersöka vinet för att allt ska bli rätt. Om det är första gången du ska buda på vinauktion kan det vara klokt att rådfråga en expert. Det finns många som kan hjälpa dig på vägen.

Allt hänger på vinets kvalitet, flaskans etikett, korken och allt som är känt om vinets ursprung. Besök auktionshuset om du har möjlighet. De visar generellt upp sina objekt några dagar innan auktionen och är ett bra sätt att kontrollera flaskans allmänna tillstånd samt att auktionshuset har en lämplig plats för lagring av vinet där det varken är för varmt eller för kallt.

Om du är en mer van vinköpare kan du botanisera bland auktionshusen med vin som specialitet, exempelvis iDealwine, Sylvie’s i Antwerpen eller Besch i Cannes.

Om det är första gången någonsin du budar på auktion – sätt en prisgräns, för det är lätt att fastna i auktionsspelet!

Aktuella vin och spritauktioner hittar du på Barnebys