Vasen som av en tillfällighet hittats på en vind i ett hus på den franska landsbygden hade länge legat och samlat damm. Det var ägarens gammelmorföräldrar som fått vasen av en släkting efter dennes död år 1947.

Efter att nuvarande ägare tog kontakt med Sotheby´s i Paris efter att ha hittat vasen i en låda, rullade hon in den i lite tidningspapper, stoppar den i en skokartong och satte sig på tåget. Väl framme hos det anrika auktionshusen fick Sotheby´s experter en smärre chock. Sällan hade de skådat en vackrare och mer högkvalitativ vas. Utropet sattes 500 000 - 700 000 euro, vilket ungefärligt motsvarar 5 till 7 miljoner kronor. Men slutpriset blev betydligt högre.

Famille Rose-vasen, mer specifikt en yangcai, från Qianlongperioden (1736-1795) är gjord i hovverkstäderna i Jingdezhen. Designen är en tour de force, med komplexa och detaljerade dekorationer i form av blomstermotiv och idylliska landskapsscener med hjortar, tranor och barrträd.

Innan 1947 finns det ingen dokumenterad proveniens för vasen men ett kvitto från 1867 avslöjar att en släkting till ägarna haft ett stort intresse för asiatiskt konsthantverk då ett rökelsekar ska ha inköpts på världsutställningen i Paris. Det är mycket möjligt att även denna vas är inköpt i Paris under det sena 1800-talet då kinesisk och japansk konst fick ett stort uppsving i den franska huvudstaden.

Det finns en annan dokumenterad vas av samma slag, som också köpts vid den tid av Ernest Grandidier från konsthandlaren Philippe Sichel - en tidig förespråkare för asiatisk konst i Frankrike. Den vasen tillhör idag Musée Guimets samlingar.

Se samtliga slutpriser för orientalisk keramik och konsthantverk hos Barnebys.

Yangcai är arbeten som utfördes i de kungliga verkstäderna i Jingdezhen och var av det allra finaste slaget som producerades där. Termen betyder ungefär "utländska fäger" och antyder på det tekniska utbyte med väst som skedde då nya glasyrer introducerades i Kina av europeiska jesuiter. I Europa har man haft andra benämningar där man delat in måleriet efter olika färger, till exempel Famille Rose. Yangcai innebär även att föremålen producerades i unika exemplar, ibland i par, men aldrig i större serier.

Motivet med tranor och hjortar som liknar motiv från rullmålningar från samma tidpunkt är mycket ovanliga och endast två vaser av samma slag har dokumenterats i de kungliga inventarierna från tiden. Två par med vaser finns noterade 1765 och 1769.

Ägarna till vasen kom till Sotheby's med en skokartong, ovetande om innehållets värde. Specialisten Olivier Vlamier som med en gång förstod att vasen var av hög kvalitet lät undersöka den närmare och fick snart veta att fyndet var ett unikt exemplar av yangcai-porslin producerad av de främsta hantverkarna under Qianlongperioden.

Rekordet för kinesisk keramik slogs 2017 när ett penselbad såldes för 300 miljoner kronor. 

Det beräknade priset på 500 000 till 700 000 euro, motsvarande 5 till 7 miljoner kronor, räckte inte långt. Slutpriset landade på hela 16 182 800 euro, alltså cirka 140 miljoner kronor - ingen dålig peng att hitta i en övergiven låda på vinden!

Tror du att du också har ett vindsfynd som kan vara värt några miljoner? Testa att skicka in det till Barnebys värderingstjänst.