Just detta beteende gör att den presumtive lakefiskaren som saknar tålamod att sitta och meta kan ge sig på den uråldriga och pulshöjande fiskemetoden klubbning med(-elst) påk. Det gäller att hitta en (lagom) tunn och snöfri is där man förbereder en vak, till vilken den av köld och syrebrist dåsiga fisken drar sig, för att sedan raskt och precist drämma till den. Den som på ett eller annat vis får tag på fisken kan anrätta klassikern stuvad lake med brunoise på morot, rotselleri och purjolök. Till denna serveras med fördel potatispuré. Åtminstone den som lyckats utföra bragden med påk kan gott unna sig en aning färskhyvlad tryffel på toppen.

Nedan följer två vintips till ovan nämnda anrättning:

Vit bordeaux är en sorgligt bortglömd vinstil. Mest sympatiska är vinerna från de lite varmare vingårdarna i Pessac-Léognan, i sydöstra utkanten av själva staden Bordeaux. Vinet är helt och hållet baserat på sauvignon blanc, men skiljer sig från sina syskonviner i den svalare Loiredalen genom en mer påtaglig fruktmognad som ger utrymme för jäsning och lagring på ekfat som i sin tur ger kraft och rondör att stå upp mot vår krämiga och smakrika lake-anrättning.

Doft: Något utvecklad, finstämt fräsch doft av krusbär med inslag av gula plommon och en finstämd ton av ek.

Munhåleupplevelse:  Knappt fyllig, silkig men samtidigt mycket uppiggande citrusfräsch och frisk med lång kryddig eftersmak med en skugga av ekfatstoner.

 2011 Château Coucheroy nummer 4136, Alkohol: 13 %, Pris: 129 kr

Valtellina-dalen är ett av Italiens allra nordligaste distrikt och närheten till Alperna ger en mycket frisk och fräsch vinstil. De röda vinerna produceras av druvan Chiavennasca, en lokal synonym för Nebbiolo, som också ger Italiens mest berömda rödvin, Barolo. För att anpassa vår lake till vinet ger vi gärna brunoisen en lätt stekyta och tillsätter lite fintärnad och krispigt stekt pancetta. Lufta gärna vinet en dryg timme i karaff så att dess parfym frigörs.

Doft: Något utvecklad, mycket elegant doft av inlagda körsbär och nypon med en aning av söta kryddor, rosor och en aning av läder.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfylligt, elegant avstramande vin med stor fräschör och finstämt kryddigt och parfymerat avslut.

2013 Le Tense Sassela nummer 32341, Alkohol: 13,5 %, Pris: 150 kr

Dessa rader skrivs inför Karl-dagen. Som Ni säkert alla redan vet, är den 28 januari år 814 namngiven efter den dag då Karl den store, grundaren av det tysk-romerska riket som varade ända till år 1806, dog.

Själv tillbringar jag aftonen iförd frack och ordnar, då Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien firar sin Högtidsdag i Gyllene Salen, i Stockholms Stadshus. Det var den franskfödde monarken, Karl den XIV Johan, som instiftade denna akademi. Det blir en läcker middag ackompanjerad av utsökta viner. Jag har provätit menyn redan i december tillsammans med måltidens okrönta drottning, Christina Möller.

Med kära hälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist