Bocuse d’Or är en tävling på en nivå där det är mycket prestigefullt att över huvud taget få representera sitt land och där man måste presentera rätter på ett par olika, mycket definierade teman. Alexander Sjögren, född i Oskarshamn men idag verksam i Lund, representerade Sverige och kämpade sig till en 7:e plats. Många blev förvånade när fransmännen var så pass i tiden att ett av momenten var en helt vegansk rätt. Alexanders bidrag blev rätten "Into The Swedish Woods", byggd kring jordärtskocka, med inslag av bland annat gran och tryffel. Vegansk mat sägs ofta vara svårt att välja vin till, men det finns många bra alternativ strax bortom de mest konventionella.

Blotta ordet Sherry är avskräckande för många som direkt får associationer till russinsöt dryck i blåfärgad flaska. Fino Sherry är egentligen världens kanske torraste vinstil och erbjuder genom den speciella lagringsmetoden en fullmogen vinupplevelse för en mycket liten peng. Den koncentrerade, smakrika stilen och lite högre alkoholen gör att man konsumerar något mindre mängder än vanligt vin. Samtidigt gör utvecklingen och den speciella lagringen att vinet får en fantastisk affinitet att gifta sig med svårare typer av råvaror. Oliver och lufttorkad skinka är klassiska tillbehör, men många annars svåra smaker som exempelvis jordärtskocka eller kronärtskocka är den också mycket bra på.

Doft: Mogen doft av bakat och torkat äpple, mandel, kamomillte och en finstämd nötighet.

Munhåleupplevelse:  Knappt fyllig, initialt viskös och lite jästfet, men slutar mycket torrt och med oanad fräschör trots mognadskaraktär och egentligen låg syra.

Tío Pepe nummer 8225, Alkohol: 15%, Pris: 60 kr (37,5 cl flaska) 

Är man intresserad av det veganska köket kan många av de kryddiga köken i östasien vara en bra inkörsport. Ett exempel är den klassiska rätten Ma Po Dou Fu från Sichuan i Kina. Det är en kryddstark men samtidigt fräsch rätt med utpräglad karaktär av Sechuanpeppar. Här väljer vi gärna ett vin med god fräschör och en tydlig men av syra balanserad sötma som baddar tungan mellan de pikanta tuggorna. Vinet uppfattas mycket torrare i kombination med maten. Den låga alkoholhalten om knappt 8 % är heller ingen nackdel, då kryddhettan lätt gör att alkoholen i vin kan uppfattas eldig.

Doft: Ungdomlig mycket frisk och fräsch doft med inslag av gravensteinäpple, limeskal och en aning druvighet.

Munhåleupplevelse: Lätt frisk och mycket uppiggande, med elegant balans av druvig sötma och frisk syra.

2015 Kloster Eberbach Riesling Kabinett nummer 5810, Alkohol: 7,5%, Pris: 100 kr

Igår gick SM i matlagning, Årets Kock, av stapeln på Malmö Arena. Rätt man vann, Johan Backéus, som tävlade för fjärde gången, och som tidigare tagit brons en gång och silver två gånger. På banketten bjöds även här en vegetarisk huvudrätt som fröjdade 750 gäster med Prins Carl Philip i spetsen.

Packar just nu resväskan för att ta flyget till Paris inför kommande möten och middag med Internationella Gastronomiska Akademien på Hotel Bristol.

Med en fröjdefull hälsning,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist