St Vincent var en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök omöjligt att ta död på honom. Därför blev han vinodlarnas helgon som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft.

En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att tala med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna. Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre, vilket tolkades så att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning!

På initiativ av Vinakademien och Munskänkarna har denna dag till syfte att lyfta fram vinets kulturhistoriska värden och uppmärksamma dess plats i våra måltider samt ge ett årligt avtryck i den svenska dryckeskulturen.

Jag utbringar en extra skål för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. "En boxfri dag" är en utmärkt idé om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller varför inte ge bort en flaska gott vin...

Många restauranger kommer under dagen att erbjuda sina gäster intressanta högklassiga viner på glas under parollen "ett glas spännande vin för varje gäst". Vinklubbar över hela landet samlas till avsmakning av egna och andras viner. Flera vinimportörer erbjuder bättre viner till vettiga priser. På Vinkällaren Grappe hyllar vi idag St Vincent med provningar av ett tiotal viner.

Min förhoppning är att alla Sveriges vinvänner engagerar sig i denna manifestation, öppnar en flaska och bjuder sina vänner på en härlig vinupplevelse.

Nedan följer ett tips om en trälåda med exklusiva viner som kan vara en uppskattad present att ge bort eller varför inte samla sina vänner för en vinprovning med fem röda viner och ett dessertvin som avslutning. Vinerna lämpar sig för lagring i fem till tio år, beroende på lagringstemperatur.

Grandes Signatures Bordeaux , nr 71687, 1.890 kr, 6 flaskor

Med hälsningar i gnistrande vintertid,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist