Vinkällaren Grappe 30 år och kvinnliga vinmakare

Vinvärlden är precis som alla områden fortfarande mansdominerad, även om några av de viktigaste förgrundsfigurerna i flera av världens främsta vinområden var just kvinnor. Det sagt pågår just nu ett generationsskifte runt om i Europa och då främst hos de mindre vinproducenterna, döttrarna plockar upp sina fäders arbete och tar vinmakandet och kvalitén på vinerna till en helt ny nivå. Jag har denna vecka valt ut två viner vilka kommer från egendomar som både drivs och ägs av kvinnor. Först ut en mineraldoftande Chablis från Frankrike och därefter en Amarone från Veneto i Italien.

Vinkällaren Grappe 30 år och kvinnliga vinmakare

Veckans första vin kommer från det välkända Chablis i norra Bourgogne, Frankrike. Vinet är gjort på druvan chardonnay eller Beaunois som den kallas i Chablis. Bakom vinet står den charmerande naturkraften och tillika vinmakaren Clotilde Davenne. Clotilde arbetade under 10 år hos en av de större producenterna i Chablis och byggde under den perioden upp denne producent från inget till allt. Efter 10 år kände mademoiselle Davenne att det var dags att satsa på något eget. Sagt och gjort har hon nu skapat sin egen egendom med väl utvalda vingårdar från vilka hon framställer fantastiskt ursprungstypiska och välsmakande viner. Ett av dessa är denna Chablis, ett vin som är besvärande gott till såväl elegantare fiskrätter som till en härlig Toast Skagen.

Doft: Härligt mineraldriven doft fylld av persika, gröna äpplen och citrus.

Munhåleupplevelse: Balanserad smak med frisk fruktsyra följt av gröna äpplen, mogen citron och mineraler.

2014 Chablis Clotilde Davenne nummer 6307, Alkohol: 12,5 %, Pris: 159 kr

 

891748
891748

Veckans andra vin är en otroligt klassisk och välbalanserad Amarone från egendomen Musella vilken drivs av den oerhört fokuserade vinmakaren Maddalena Pasqua. Signora Maddalena kommer från en av Venetos största vinfamiljer men bestämde sig tillsammans med sin far för att bryta sig ur familjeföretaget och starta ett eget vineri. Arbetet i vingårdarna sker efter biodynamiska principer och kvalitén är av absolut toppklass. Druvorna i vinet är de för Amarone typiska corvina, rondinella och molinara. De får efter skörd vila fram till januari innan de pressas och blir till vin. Vinet passar utmärkt till kraftiga rätter på vilt eller till lagrade hårdostar.

Doft: Kryddig, varm mörk frukt med mängder av örter, mogna körsbär, kryddor och ekfat

Munhåleupplevelse: Komplex och inbjudande med mörk frukt, russin och lång, elegant eftersmak

2009 Musella Amarone Riserva nummer 75441 på Systembolaget, Alkohol: 16%,  Pris: 349 kr

CarlJanGrappeKaIllare2
CarlJanGrappeKaIllare2

Igår firade Vinkällaren Grappe 30 år som vinlagringsplats.

Detta var ej ett aprilskämt, utan en realitet.

Det var mötet mellan Carl Jan Granqvist och den vinälskande amerikanske nyhetsjournalisten Charles Collingwood som blev upprinnelsen till Vinkällaren Grappe. Denne gentleman anses vara nyhetsjournalistikens fader med många klassiska krigsreportage. Charles Collingwood hade sin bostad i Manhattans övre sfärer så långt från gynnsamma lagringsförhållanden man kan komma. Trots det hade han alltid ett utsökt sortiment vällagrade bordeauxviner tillhands att servera. Dessa rekvirerades från en närbelägen vinlagringskällare.

Här föddes tanken. Varför inte öppna en sådan källare i Stockholm? Det måste vara en humanistisk skyldighet att genomföra detta för oss nordbor.

En tjusning för vinälskaren är att kunna ta del av hur viner förädlas och utvecklas genom lagring. Hur många har idag möjlighet att lagra vin i en modern bostad?

Vinkällaren Grappe slog upp sina dörrar den 1 april 1986 och vinfacken nr 1 - 80 stod då färdiga att hyras ut. Vid invigningen närvarade Charles Collingwood med hustru Tatiana, och bland andra gäster fanns regissören Birgitta Götestam med sin vän från Paris, den italienska prinsen Augusto Forti som kom med sin gamle vän författaren Umberto Eco.

Visionen var att erbjuda bra lagringsförhållanden för vin med redovisning av varje medlems viner per flaska. Vinkällaren Grappe är idag Skandinaviens största vinlagringskällare med cirka tusen medlemmar som lagrar närmare 100.000 flaskor vin, till ett värde av cirka 100 miljoner kronor.

Våra lagringsutrymmen finns i källarna till Grevgatan 3-5, samt Kaptensgatan 12, på nedre Östermalm i Stockholm. Entrén är på Grevgatan 5.

Läs mer på www.grappe.se.

Har just kravlat mig upp ur gårdagens ystra firande med kära och nördiga vinvänner.

Med Stockholmshälsningar, från Grevgatan 5,

Er tillgivne

Carl Jan Granqvist