På Drottningholm ligger en av Stockholms äldsta teatrar inhyst i en 1700-talsbyggnad. Slottsteaten uppförden 1766 för Lovisa Ulrika och den första glansperioden inleddes 1777 av Gustav III men efter hans död 1792 skulle teatern falla i glömska. Det var inte förrän 1921 som teatern skulle öppna igen. Idag är den en del av Världsarvet Drottningholm där opera-, teater- och dansföreställningar, konserter, evenemang och visningar hålls.

Visste du att Drottningholms Slottsteater är unik av sitt slag då det är den enda 1700-talsteatern som använder originalscenmaskineriet regelbundet? 

Scenmaskineriet på Drottningholms Slottsteater. Bild: Drottningholms Slottsteater. Scenmaskineriet på Drottningholms Slottsteater. Bild: Drottningholms Slottsteater.

I år har man valt att göra uppsättningar som alla speglar samtiden och framtiden genom barockens värld. Barnebys ser speciellt fram emot Syskonen i Mantua där konstnären Mamma Andersson står för scenografin och modeskaparen Behnaz Aram för kostym.

Pia Forsgren och Maria Lindal. Bild: Elin West Pia Forsgren och Maria Lindal. Bild: Elin West

Operan Syskonen i Mantua i regi av Pia Forsgren är en modern opera som bygger på en sann historia om tonsättaren Salamone Rossi och hans syster, operasångerskan Europa, som levde i Mantua i Italien kring sekelskiftet 1600. Den politiskt laddade stämningen i Europa under 1600-talet var inte helt olik den vi lever idag och historien återspeglar hur syskonparet, trots stor uppskattning som konstnärer, är utsatta för fördomar och förakt på grund av sin judiska härkomst.

Det här är en historia som behöver berättas med frågor som är ständigt aktuella. Det handlar om utanförskap och normer men också om konsten och människors behov av att spegla sina liv i den. Jag vill knyta ihop nu och då och då igång ett samtal som fortsätter utanför teatersalongen, säger regissör Pia Forsgren. 

Mamma Andersson Mamma Andersson

Bildkonstnären Karin Mamma Andersson debuterar som scenograf med uppsättningen Syskonen i Mantua på Drottningholms Slottsteater. I sin konst arbetar Mamma Andersson med flera olika bilduttryck i ett och samma verk där historier växer fram ur flera situationer eller händelser. Vi väntar med spännig för att se hur hon arbetat med scenografin till Syskonen i Mantua. 

Scendekor_Drottningholms Slottsteater Scendekor_Drottningholms Slottsteater

Kostymerna till uppsättningen har redan blivit hyllade då Syskonen i Mantua tilldelats priset till Mikael T Zielinskis minne 2018. Bakom kreationerna står modeskaparen Behnaz Aram. Förutom att ha startat sitt eget märke som bär hennes namn har Aram jobbat på Whyred och & Other Stories men också som stylist åt en rad musiker och designat scenkläder för uppsättningar på bland annat Kungliga operan och Folkoperan.

Behnaz Behnaz

Arams genomtänkta formspråk där rabbintäckets mönster skymtar fram under taften och guldet väger tungt om Europas hals gjorde valet lätt. Med inspiration från gamla judiska dräkter med en touch av Ziggy Stardust tar Aram med berättelsen in i framtiden. Helt i Mikael T Zielinski anda, säger MTZ Prize-juryn. 

Medverkande är Yaniv d’Or, Claire Meghnagi, Karim Sulayman, Markus Schwartz, Carl Unander-Scharin, kör, dansare, samt Drottningholmsteaterns orkester. Librettot är nyskrivet av Magnus Florin och musiken består av Salamone Rossis verk och nykomponerad musik av Djuro Zivovic. Uppsättningen har premiär den 8 september.

[youtube id="R3d72fyg44E"]

Här kan du läsa mer om uppsättningen och vad som händer mer på Drottningholms Slottsteater under sommaren!

Drottningholms Slottsteater lottar nu ut två biljtter till tre vinnare tillsammans med Barnebys! För att delta i tävlingen behöver du besvara frågan: Vem var det som återupptäckte teatern 1921? 

Skicka in ditt svar till tavling@barnebys.com senast den 4 juli.

Biljetterna är inte limiterade till uppsättningen Syskonen i Mantua utan kan även användas till att se Pygmalion som har premiär i juli.