Idag har du möjlighet att delta i Barnebys adventstävlingen som utlyses i vårt nyhetsbrev, blogg och sociala medier. Priset den första advent är ett fantastiskt bokpaket från Orosdi-Back innehållande bland annat det nyutkomna mästerverket "Swedish Grace" av Gunnela Ivanov. Redaktörer är Christian Björk och Eric Ericson som även står för det rika urvalet av bilder.

Utöver Swedish Grace-boken så får man Nina Hemmingssons nya bok, samt sällskapsspelet Panama som är som en form av Monopol. Panama-spelet ingår för övrigt i Norrköpings Konstmuseums samlingar.

Frågan du ska besvara är följande:

Var visades det mästerliga skåpet "Edens Lustgård"av Uno Åhrén senast för allmänheten?

Den fantastiska boken består av inte mindre än cirka 650 bilder som visar Swedish Grace - arkitektur och utsmyckningar; möbler, inredningar och utställningar; föremål i tenn, gjutjärn och silver; skulpturer, keramik och textilier. Men framför allt beskriver designhistorikern och filosofie doktorn Gunnela Ivanov stilen som kom att dominera 1920-talets formgivning och arkitektur.

”Det går en stark strömning bland moderna konstnärer att göra den förut försummade vardagsvaran vacker, vare sig det gäller bostadshus, möbler eller husgeråd.” / konstkritiker Gregor Paulsson

På 1920-talet väcktes intresset åter för antiken och dess stilideal. Den nya stilen som snabbt spred sig genom Europa kom att kallas nyklassicismen. Många av de svenska formgivarna lyckades skapa ett nationellt uttryck som väckte beundran långt utanför Sveriges gränser.

Den lekfulla graciösa stilen som syntes i såväl konst,möbler och konsthantverk som inom arkitekturen och inredningsidealen kom att sammanfattas i begreppet Swedish Grace. Termen "Swedish Grace" användes första gången av den engelske journalisten Morton Shandi i tidskriften Architectural Review i augusti 1930, och kom att ge namn åt en av de mest efterfrågade stilarna, än idag.

Den utländska stilen samma period är mer pompös och brukar benämnas Art Déco efter det franska uttrycket  art décoratif.

Arkitekten och konsthantverkaren Uno Åhrén (1897-1977) ses som en av de viktigaste frontfigurerna i funktionalismens etablering i Sverige. Men innan funktion och avskalad dekoration hade Uno Åhrén varit med och skapat Swedish Grace.

Ett praktexempel är hans mästerliga möbel "Edens lustgård" visades första gången i den svenska paviljongen på den betydelsefulla Parisutställningen 1925 då Sverige hyllades unisont för det man visade upp. Möbeln anses idag vara ett av de frästa exemplen på svensk Swedish Grace.

Dagens fråga du alltså ska besvara för att vinna de fantastiska böckerna från Orosdi-Back är följande:

Var visades det mästerliga skåpet ovan av Uno Åhrén senast för allmänheten?

Redan nu får ni en ledtråd - den återkommande tävlingens samtliga svar finns att hitta på Barnebys.

Maila era svar till tavling@barnebys.com senast den 6 december.

Här hittar du mer Swedish Grace som är till salu på Barnebys just nu!

Här kan du söka bland föremål i Swedish Grace som sålts på auktion!