Vinnarna

Picasso för 33 miljoner hos Uppsala Auktionskammare

blog (4) blog (4)

Att det skulle bli storslam hos Uppsala Auktionskammare den 7 december rådde det ingen tvekan om. Fyra originalverk av Pablo Picasso skulle gå under klubban, varav ”Fillette au béret” från 1964 slutade på 21,4 miljoner kronor mot ett utropspris på 12-18 miljoner.

De fyra Picassoverken ingick i The Neuman Collection, den största samlingen med internationell konst som sålts hos Uppsala Auktionskammare sedan man slog upp portarna 1674. Bara slutpriset för ”Fillette au béret” uppnådde nästan samlingens totala utropspris på 21,9 miljoner kronor, som till slut klubbades för nära 48 miljoner.

Tekannan hos Sotheby's

blog blog

När Sotheby's höll sin första auktion med asiatisk konst och konsthantverk för hösten blev kvällens stora överraskning en turkos tekanna. Den ovanliga Famille-Rosekannan klubbades för 30 miljoner kronor inför en fullsatt auktionssal, efter en kamp mellan tolv budgivare. Kannan kom från en privat samling och hade ett utropspris på mellan 2,7 och 4,6 miljoner kronor.

Lena Cronqvist på Bukowskis

blog (3) blog (3)

Lena Cronqvists "Trolovningen" från 1974-75 räknas till en av svensk samtidskonsts mest betydelsefulla verk, vilket också visade sig på slutsumman när den såldes hos Bukowskis i maj. 11,3 miljoner kronor inklusive provision klubbades målningen för, och satte därmed nytt rekord för ett samtidsverk av en nu levande konstnär.

Men den riktiga vinnaren kan ändå sägas vara Värmlands Museum, dit köparen beslutat sig för att deponera målningen. Där hänger den numera för allmänhetens beskådan som en hyllning till konstnären i hennes hemstad.

Föremål från Barnebys värderingstjänst

blog blog

Här passar vi på att slå oss lite för bröstet. När Mallams Auctioneers höll auktion i Oxford i början av december fanns inte bara ett utan två föremål med som inkommit till Barnebys värderingstjänst. Och det rörde sig inte om vilka föremål som helst, utan om en skål av den brittiske keramikern Lucie Rie som nyligen slog världsrekord på auktion, och en vas av självaste Pablo Picasso. Båda föremålen klubbades för summor över utropsprisen.

Här kan du testa Barnebys kostnadsfria värderingstjänst!

 

Modigliani, Picasso och Sotheby's... igen

blog (1) blog (1)

I juni lyckades Sotheby's klubba iväg de två dyraste målningarna som sålts på auktion i London sedan 2010. Picassos kubistiska "Femme assise" från 1909 var naturligtvis en av kvällens höjdpunkter, och gick 43,4 miljoner pund - den högsta slutsumman som ett kubistiskt verk klubbats för på auktion.

Kvällens andra vinnare blev Amadeo Modiglianis porträtt av hans musa Jeanne Hébuterne (au foulard) från 1919. Målningen, som anses vara det bästa porträtt som kommit ut på marknaden på årtionden, såldes för 38,5 miljoner pund.

blog (2) blog (2)

Amedeo Modigliani, Jeanne Hébuterne (au foulard), 1919.

Förlorarna

Jättediamanten som blev ett fiasko

lesedi-la-Rona-main lesedi-la-Rona-main

Jättediamanten Lesedi la Rona fick stor uppmärksamhet i media och förväntades säljas för 70 miljoner dollar hos Sotheby's den 29 juni. Världens största oslipade diamant med storlek som en tennisboll hittades i Botswana och skulle bli den största diamanten som någonsin sålts på auktion.

Men budgivningen var redan från början trög. Och när inga bud över 61 miljoner dollar kom in valde ägaren till diamanten att inte sälja den.

Strindbergs verkliga inferno

blog (5) blog (5)

30-50 miljoner kronor väntades August Strindbergs "Inferno" från 1901 sluta på när den skulle säljas hos Christie's i november. Målningen som i tjugo år varit deponerad till Moderna Museet räknas till ett av den svenska konsthistoriens viktigaste verk, och är dessutom skapad av en av Sveriges absolut starkaste personligheter. Flera experter trodde att den skulle sätta rekord och bli den dyraste svenska tavla som auktionerats ut utomlands, men segerfesten uteblev. Budgivningen nådde inte ens det lägsta utropspriset på 3 miljoner dollar, och fiaskot var ett faktum.

Shirley Temples diamantring

Bild från forbes.com. Bild från forbes.com.

Ytterligare en diamant stod för stor besvikelse i auktionsvärlden. Försäljningen av "The Shirley Temple Blue", en diamantring som tillhört Shirley Temple, var vida omtalad och förväntningarna var höga i auktionssalen i New York på Sotheby's auktion "Magnificent Jewels". Men det blev platt fall - inget bud nådde upp till det lägsta utropspriset.

Barnskådespelaren och diplomaten Shirley Temple fick ringen i 12-års present av sin far och hon behöll den fram till sin död 2014. Utropspriset för ringen med diamanten på 9.54 carat var 25 - 35 miljoner dollar, men så mycket var alltså ingen beredd att betala för smycket.