Vinnarna på Antikmässan

Idag tjuvstartar årets upplaga av Antikmässan! Det första priserna har delats ut och montrarna är på plats - i morgon välkomnas allmänheten till Nordens största antikmässa. Barnebys kan redan nu berätta om mässans bästa monter och det dyraste föremålet på plats.

Vinnarna på Antikmässan

De 250 utställare som är på plats har tagit med sig antikviteter, vintage, modern design, konst och kuriosa för att under fyra dagar visa upp sina sortiment. Kategorierna är många och prisklasserna varierande. Några utställare har varit med på mässan i flera år men varje år dyker nya upp.

Årets dyrgrip

I onsdags annonserades vinnaren för Årets dyrgrip ut. Ett bord av Uno Åhrén från Parisutställningen 1925, med en minst sagt spännande och betydelsefull historia blev den värdiga vinnaren. Bordet i brons har sedan utställningen 1925 inte setts till och det är idag en designhistorisk sensation att bordet, 90 år senare, ställs ut på Antikmässan.

Uno Åhréns bord från Parisutställningen 1925
Uno Åhréns bord från Parisutställningen 1925

Uno Åhrén (1897-1977) fick sitt genombrott redan som student med en köksinteriör på Hemutställningen 1917. År 1925 var det dags för Parisutställningen där han deltog med en egen utställningsinteriör, en “boudoir” som belönades med guldmedalj. 1920-talet var ett omvälvande decennium för både Åhréns yrkespraktik och i svensk designdebatt. Utvecklingen gick från klassicism till modernism, en utveckling Åhrén var högst delaktig i.

Möbler från boudoiren har förekommit i handeln de senaste tio åren, men varit sällsynta. Flera av hans möbler från utställningar finns idag i Nationalmuseums samlingar. Bordet som ställs ut på Antikmässan är ett unikat och såldes troligen till en Monsieur F någon gång mellan 1925 och 1927 men sedan dess har det varit på villovägar tills det nyligen återupptäcktes i Frankrike och visas nu för första gången i Stockholm.

Årets monter

Vinnaren av Årets monter blev Domino Antik, vilket innebär ett kärt återseende efter att ha saknats på mässan ett par år. Domino Antik som ligger på Upplandsgatan i Stockholm har med sina 1900-tals lampor, armaturer och keramik med mera skapat en enastående monter som inte är att missa!

Domino Antiks monter på Antikmässan 2019
Domino Antiks monter på Antikmässan 2019

Men förutom att gå runt och se alla härliga föremål och kanske köpa något kan man också lyssna på föredrag och inspireras av utställningar. Det kommer finnas experter, specialister och trendanalytiker på plats för att dela med sig av sina kunskaper. Här är några av höjdpunkterna:

Salvador Dalís skulpturer till Stockholm

Foto: Gustav Kaiser
Foto: Gustav Kaiser

Under Antikmässan kommer besökare att kunna se (och köpa!) ett fyrtiotal av Dalís bronsskulpturer. Men de tre största skulpturerna kan du se i Stockholms innerstad fram till den 5 februari.

Här kan du läsa mer om Dalí i Stockholm!

Collector’s Award firar 10 år

Collector’s Award kommer i år delas ut för tionde gången. Priserna uppmärksammar antikhandlare, samlare och innovativa själar inom en bransch som annars sysslar med att blicka bakåt.

Historiska lunchen

Vår egen Pontus Silfverstolpe håller i vanlig ordning i en historisk måltid under mässan tillsammans med vinkännaren Håkan Larsson. De respektive experterna tar dig genom en trerätters måltid som tar dig från 1600-talets dagar in i 1800-talet. Lunchen äger rum lördag den 16 februari och biljett kan du köpa här.

Här kan du hitta information om mässan samt köpa biljetter. Vi ses där!

Annons
Annons