Dragkedjan

Den första dragkedjan patenterades 1851 men det som vi idag kallar en dragkedja uppfanns 1913 av Gideon Sundbäck, en svenskamerikan, och användes för det mesta i galoscher och väskor. Det var inte vanligt med dragkedjor i klänningar förrän på 1930-talet. Man kan enkelt datera klänningar utifrån vart på klänningen dragkedjan sitter och i vilket material dragkedjan är.

1930 - Det vanligaste under 1930-talet är antingen sidsömskedja eller en kort kedja på mitten av ryggen. Är alltid i metall och handtaget är oftast formad som en 'slägga', alltså en bredare botten men med en mjuk kurva mot basen.
1940 - Precis som under 1930-talet är en kort dragkedja mitt på ryggen och en sidosömskedja det vanligaste, ibland kan man också hitta hellånga dragkedjor längs ryggen, men det är inte så jättevanligt. Formen på handtaget är ofta en rak pinne med tre eller fler små bollar.
1950 - Den vanligaste dragkedjan under 1950-talet är den hellånga ryggkedjan. Den är oftast i metall och det är på det sättet man vet om den är äldre än 1960-talet då man ofta använde plastdragkedjor istället för de i metall.

1: 1940 2: sent 1930 3:1980

Etiketten

Om plagget däremot är fabricerat så kan man enkelt söka upp olika etiketter online. Om man inte hittar just den etiketten man har kan man istället titta på hur slitet tyget är, vilket typsnitt den har och hur den är gjord för att indikera ålder. Om man inte vet hur ett visst årtals typsnitt ser ut så är det enkelt att söka upp online! Ett enkelt tips för att veta vilken del av 1900-talet ett plagg kommer ifrån är om plagget inte har några tvättråd, då är det gjort innan 1960-talet.

Fållen och stygnen

Den första praktiska symaskinen uppfans 1845 men var inte använd av allmänheten. Under början av 1900-talet så fanns det ingen tillgång till sicksack-sömmen för hemsömmerskor, utan den kom först 1947, vilket är ett enkelt sätt att datera hemsydda kläder. Ett annat sätt är  att titta på fållningen. Innan 60-talet så brukade fållen ofta vara antingen handsydd eller sydd med väldigt enkla stygn, inte den klassiska fållningen vi har idag med mängder av trådar som går hit och dit. Under andra världskriget var det ofta en brist på tyg, och därför blev fållen ofta sydd med en raksöm endast någon centimeter upp, till skillnad från 50 talet då det ofta är nästa upp till en decimeter fåll.

1: 1940 efter kriget 2: 1940 under kriget 3:1980-tal

Tyget

Den viktigaste faktorn man egentligen behöver lära sig är att känna på tyget. Vilket sorts tyg det är och hur slitet det är. Vissa typer av tyger är vanligare i viss årtionden, som Rayon och Viscose, vilka var väldigt vanliga under 1930 till tidigt 1950-tal. Lätt bomull blev vanligt under 1950 och 1960-talet. Man kan enkelt urskilja en 80-tals klänning från en 50-tals klänning med hjälp av kvalitén på tyget.

Hoppas ni får någon hjälp av detta under er vintage-jakt! Tjing tjing Emma

Kommentera