De lägre prissegmenten utgörs till en stor del av visserligen harmlösa men påfallande godisfruktiga och lättsötade viner som sällan ger någon större upplevelse, men letar man bland de lite mer udda ursprungen och druvsorterna behöver man inte avstå kvalitet bara för att budgeten stramats åt.

Grüner Veltliner är Österrikes viktigaste druva och används till en mängd olika vinstilar. 2015 är en varm och generös årgång, något som inte minst förhöjer lägstanivån på landets viner rejält. Detta vin kommer från Kamptal, ett av de viktigaste ursprungen för högkvalitativa viner av druvan och borgar för en god balans av fräschör och generös smakrikedom. Servera gärna vinet till en torsk med ägg och nyriven pepparrot, eller, om du ännu inte fått ditt lystmäte, till lutfisk med klassiska tillbehör.

Doft: Fräscht aromatisk doft av päron, jäst och grapefrukt med en pepprig nyans.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig, mjukt päronfruktig smak med välbalanserad syrlighet och piggt grapefrukttonat och pepparfräscht avslut.

2015 Weinschlössl Steinschaden Grüner Veltliner nummer 4320, Alkohol: 12.5 %, Pris: 78 kr 

Portugal är kanske världens mest underskattade vinland. Trots att ursprungen och druvsorterna kan tyckas svårstavade och obekanta finns det väldigt liten risk att få en dålig vinupplevelse för pengarna. Det viktigaste är att veta om man föredrar vinerna i sval och frisk atlantinfluerad stil eller mer fruktiga och generösa. Detta vin kommer från Dão i mellersta Portugals inland och har en fin balans av båda delar. Prova det gärna en aning svalt till torsk med rödvinssky smaksatt med rökt sidfläsk. Verkar det väl äventyrligt går vinet utmärkt till de flesta lättare kötträtter av nöt eller lamm.

Doft: Behagfullt parfymerad doft av solmogna björnbär med tilltalande ton av nymalen peppar och en antydan till ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig, mörkt bärfruktig smak med aptitretande kryddig fräschör.

Quinta da Pellada Outeiro nummer 2174, Alkohol: 13 %, Pris: 80 kr

Med tillönskan om att Er tjugondedag-Knuts-fest fröjdas av läckra rester samt att grankvistsbarren virvlar runt när julen dansas ut.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist