Mellan 13 – 14 april kommer Morphy Auction till Nevadaöknen och Las Vegas för att möta dedikerade spelfantasters begär. Mer än 1500 utrop bestående av allt från spelautomater från 1800-talet och Coca Cola-samlarföremål till arkadspel och inspelningsbås. Här har vi samlat några av auktionens höjdpunkter.

Allt sedan John S. Pemberton grundade Coca Cola år 1886 har läsken varit en symbol för både amerikansk och global populärkultur. Idag är läskens vintageflaskor, korkar och reklamskyltar eftertraktade samlarföremål. Försäljningen inleds lördagen 13 april med just en Coca Cola-flaska från år 1916. Flaskan som idag är otroligt ovanlig att hitta intakt formgavs 1915 ett hett eftertraktat föremål bland många samlare. År 2011 såldes ett exemplar av dessa prototypflaskor för 240 000 dollar. Auktionshuset har uppskattat slutpriset för den här flaskan till mellan 100 000 – 150 000 dollar.

År 1891 grundades företaget the Mills Novelty Company. Under årens lopp skulle företaget bli världens ledande myntdrivna spelmaskinsproducent och dominerade marknaden under 1900-talets första hälft. De var särskilt kända för sina avancerade modeller, som den här komplicerade spelautomaten med lejontassar, ekskåp och inbyggd speldosa. Dessutom prydds automaten av ett porträtt av den amerikanske amiralen George Dewey och Mills Noveltys egna logga.

Denna ovanliga soffa fungerar som både möbel och jukebox, och kan spela upp vinyler med 45 varv/minut. Soffan har tillverkats av en 1957 års Chevy år 1989 och är i mycket gott skick. Dessutom har soffan fungerande lysen och tuta.

Spelautomat, Charles Fey & Sons. Foto: Morphy Auctions. Spelautomat, Charles Fey & Sons. Foto: Morphy Auctions.

Bland auktionens ovanligheter återfinns en spelautomat tillverkad år 1929 av företaget Charles Fey & Sons. Anledningen till att automaten är så ovanlig är att den endast accepterar amerikanska silvermynt, vilket var sällsynt redan vid tillverkningsåret. Trots sin ålder har hela maskinen sina originaldelar vilket innefattar ekskåp, nickelpläterade aluminumdetaljer och präglade detaljer i rött och gult. Modellen är ensam i sitt slag och dyker sällan upp till försäljning.

Detta elektriska flipperspel producerades år 1953 och är i utmärkt skick. För att vinna måste spelaren lyckas med att få ner tre av fem bollar i det motsatta hålet.

Den här antika läskfontänen tillverkades under 1880-talet och var populära inslag på hotell och lyxrestauranger eftersom att de var så dyra att tillverka. Medan själva tanken är tillverkad i rosa marmor från Italien är kranarna gjorda i sterlingsilver. Fontänen formgavs av J.W. Tufts för företaget Arctic Soda Fountain Company i Boston. Två av läskfontänens kranar pryds fortfarande av bronsskyltar där det står “Root Beer” respektive “Ginger Ale”.

Här kan du se Morphy Auctions samtliga utrop.