Weekendresa med museibesök

Har du hunnit planera höstens weekendresor ännu? Barnebys har valt ut åtta pågående nordiska utställningar som inte bör missas.

Edvard Munch, Selvportrett med sigarett / Self portrait with Cigarette, 1895. Nasjonalmuseet (utsnitt). Foto via Kode
Edvard Munch, Selvportrett med sigarett / Self portrait with Cigarette, 1895. Nasjonalmuseet (utsnitt). Foto via Kode

Finland

Designmuseet, Helsingfors
Designmuseet i Helsingfors håller i utställningen “Fokus Bauhaus”, i samband med den tyska konstskolans hundraårsjubileum. Bauhaus är synonymt med modernism, funktionalism och demokratisk design – vilket också den nordiska formgivning är. Fokus Bauhaus fokuserar på just det och ger besökare chansen att hitta influenser, paralleller och skillnader i bauhausrörelsen och nordisk formgivning.

Ett av alla föremål som ställs ut på Fokus Bauhaus: Lampa av Wilhelm Wagenfeld. Foto: Rago via Barnebys prisbank
Ett av alla föremål som ställs ut på Fokus Bauhaus: Lampa av Wilhelm Wagenfeld. Foto: Rago via Barnebys prisbank

I utställningen sammankopplas Bauhaus idéer med föremål från museets permanenta utställning och man ställer frågan “vad är betydelsen av Bauhaus i de nordiska länderna och hur förhåller det sig till nordisk design och arkitektur? Finns det en delad historia eller bör man se dem som separata världar?” Det är upp till dig som besökare att avgöra, passa därför på att gå på utställningen som pågår fram till den 2 februari år 2020. 

Namn: Fokus Bauhaus 
Adress: Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsingfors, Finland
När: 23 augusti - 2 februari 2020
Läs mer på Designmuseet

Åbo konstmuseum
I Åbo kan man från och med den 4 oktober se den tyske expressionisten Emil Nolde (1867 - 1956) och hans uttrycksfulla konst på Åbo konstmuseum. Hans färgstarka och grovt stiliserade motiv var då debatterade vilket bland annat ledde till att han blev en så kallad degenererad konstnär (en skapare av olämplig konst). Nationalsocialisterna kritiserade hans konst och menade att den var icke-tysk. Han förbjöds därför till och med att skapa sin konst, men tack och lov kunde de inte stoppa honom från att måla i hemlighet. Idag är Nolde en uppskattad konstnär och frontfigur för modernismen. Han skildrade ofta människor och natur i olja eller akvarell med starka färger och grova penseldrag.

Namn: Emil Nolde 
Adress: Aurakatu 26, 20100 Åbo, Finland
När: 4 oktober - 5 januari 2020
Läs mer på Åbo konstmuseum

Sverige

Röhsska museet, Göteborg
På Röhsska museet i Göteborg pågår just nu utställningen “Ocean Plastics”. Utställningen består av olika designprojekt där formgivare får uppdraget att lösa hur man får bort plast från haven.

Ocean Plastics på Röhsska. Foto: Wang & Söderström
Ocean Plastics på Röhsska. Foto: Wang & Söderström

Utställningen presenterar olika designprojekt som förhåller sig till problemen som plasten medför. Det görs genom ifrågasättande av människans förhållande till havet men också genom att visa hur vi kan städa upp världens hav. Återvinning av plast och bioplaster ligger också i fokus. Några av föremålen som ställs ut är skulpturer av havsplaster, engångsförpackningar av alger och föremål som skapats av restmaterial från den svenska plastindustrin. 

Namn: Ocean Plastics
Adress: Vasagatan 39, 411 37 Göteborg
När: 15 juni - 5 januari 2020
Läs mer på Röhsska museet

Nancy Spero, "Propitiatori", 1993 © The Nancy Spero and Leon Golub Foundation for the Arts Courtesy Galerie Lelong & Co., Paris. Foto via Nordiska Akvarellmuseet
Nancy Spero, "Propitiatori", 1993 © The Nancy Spero and Leon Golub Foundation for the Arts Courtesy Galerie Lelong & Co., Paris. Foto via Nordiska Akvarellmuseet

Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn
En annan utställning på västkusten som är värd ett besök är “Nancy Spero” på Nordiska Akvarellmuseet. Den amerikanska konstnären Nancy Spero (1926 - 2009) ses som en pionjär inom den feministiska konsten och var bland annat medlem i det New York-baserade kvinnogalleriet A.I.R. under 1970-talet. Speros verk präglas av hennes politiska engagemang  och hon använde sig av konsten för att ta ställning till sociala och politiska händelser. Under 1960-talet slog hon igenom med hjälp av ovanliga material och nya uttryck. Våld är ett av de huvudteman som syns i konstnärens verk, till exempel våld i relationer men även historiskt sett. Kvinnokroppar skildrades på papper med akvarell eller collage vilket i sin tur skapade stora rumsliga installationer. 

Namn: Nancy Spero
Adress: Södra Hamnen 6, 471 32 Skärhamn
När: 22 september - 5 januari 2020
Läs mer på Nordiska Akvarellmuseet

Norge

Astrup Fearnley museet, Oslo
Sedan årsskiftet har Astrup Fearnley Collection på Astrup Fearnley Museet i Oslo varit öppen för allmänheten och fylls på allt eftersom, vilket ger besökaren anledning att komma tillbaka. Museet har ett av Norges mest omfattande samlingar av internationell modern och samtida konst, där några av höjdpunkterna är Anselm Kiefer, Damien Hirst, Jeff Koons och Francis Bacon. Astrup Fearnley Collection har sedan 1960-talet fokuserat på varje individuellt verk, snarare än konstnären i sig eller ismer och epoker. Samlingens består av betydande verk av internationella och samtida konstnärer vilka tänjer på gränserna inom den konsthistoriska kanon.

Namn: Astrup Fearnley Collection
Adress: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo, Norge
När: 1 januari - 31 december 2020
Läs mer på Astrup Fearnley Museet

Edvard Munch, Selvportrett med sigarett / Self portrait with Cigarette, 1895. Nasjonalmuseet (utsnitt). Foto via Kode
Edvard Munch, Selvportrett med sigarett / Self portrait with Cigarette, 1895. Nasjonalmuseet (utsnitt). Foto via Kode

Bergen Art Museum, Bergen
I höst kommer Bergen att vara världens “Munch-centrum”. “Edvard Munch. There are Worlds Within Us” ställs ut på Bergen Art Museum med två separat utställningar. I en av utställningarna samlas fyra av världens största Munch-samlingar. I den andra är “The Experimental Self. Edvard Munch’s photography”, vilken visar på Munchs utforskande inom fotografi och film. Båda utställningarna är ett utmärkt tillfälle att upptäcka Edvard Munch och hans konstnärskap, från måleri till fotografi. Edvard Munch (1863 - 1944) anses vara en av de första och största inom expressionismen, vilket hans mästerverk Skriet vittnar om...

Namn: Munch. There are Worlds Within Us
Adress: Rasmus Meyers allé 3, 5015 Bergen, Norge 
När: 6 september - 19 januari 2020
Läs mer på Bergen Art Museum

Danmark

Statens museum för konst, Köpenhamn
På SMK i Köpenhamn visar Shahryar Nashat sin utställning “Start Begging”. Titeln syftar på samspelet mellan objekt och bild, kamera och kropp men även en mängd olika material. Närbilder av hud, porer och påträngande bilder av kroppsbehåring står i centrum. Verken som utgör utställningen består av bland annat av den stora rosa skulpturen Start to Beg, papier-mâchéskulpturen Rib och videoinstallationen Keep begging

Namn: Shahryar Nashat: Start Begging
Adress: Sølvgade 48-50, 1307 Köpenhamn, Danmark
När: 29 augusti - 29 december 2019
Läs mer på SMK

"Christ" Marsden Hartley. Foto: Christie's
"Christ" Marsden Hartley. Foto: Christie's


Louisiana, Humlebaek
På Louisiana i Humlebaek ställs från och med den 19 september Marsden Hartley (1877 - 1943) ut. Med en första retrospektiv utställning av den relativt okände amerikanske modernisten, visas dennes konst över 60 år. Verken kan ses som en länk mellan Europa och USA, vilka skapades under konstnärens alla resor. Bland dessa kan vi se abstrakta målningar som skapades med inspiration från första världskriget, surrealistiska landskap från New Mexico och feminiserade bilder av muskulösa män.

Namn: Marsden Hartley
Adress: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark
När: 6 september - 19 januari 2020
Läs mer på Louisiana

Annons
Annons