Vad ska man säga, hela upptakten till årets Nobelpris har i Sverige och världen handlat om en grym våldtäktsmans brott, samme mans intrikata inblandning i Svenska Akademien och dess horribla oförmåga till krishantering.

Men det har också handlat om att förbättra världen genom forskning inom bland annat kemi, ekonomi, medicin. Helt i enlighet med Alfred Nobels goda vilja.

Kampen mot cancer fortsätter, liksom kampen mot miljöförstöringen måste fortsätta vare sig vissa av oss vill eller inte. Däremot fortsätter de flesta av kvällens gäster kampen även fortsättningsvis, åtminstone emellanåt, iklädda frack, balklänning och gnistrande tiaror.

Det sker däremot knappast i Denis Mukweges överfulla sjukhus eller Nadia Murads trånga lägenhet eller trasiga inre.

Däremot det sker varje torsdag i Svenska Akademien.

Sara Danius kvällens vinnare

Den akademieledamot som tills nyligen gjort det med överlägset störst värdighet, grace och intellekt är en av Nobelfestens verkliga vinnare Sara Danius.

Sara Danius, ledamot i Nobelstiftelsens styrelse, i den hänförande klänningen i orange och Schiaparellirosa med bordsherren finansmannen Peter ”Poker” Wallenberg Sara Danius, ledamot i Nobelstiftelsens styrelse, i den hänförande klänningen i orange och Schiaparellirosa med bordsherren finansmannen Peter ”Poker” Wallenberg

Under året har hon inte bara utfört en kamp för sin tilldelade roll som ständig sekreterare i Svenska Akademien, utan också för samma akademis framtida ställning och värdighet bland de spillror som är kvar efter att barocka och maktlystna män satt egna intressen före den anrika och på många sätt viktiga institutionen.

Men Sara har även, medvetet eller omedvetet, fört en kamp för oskyldiga och utsatta kvinnors upprättelse och, en vad som torde vara mänsklig rättighet, feminism i stort. Under året har hennes tidigare vänkrets av läsare av hennes alster mångdubblats genom hennes förmåga att klä uppriktighet och klokskap i ord.

När det så var dags för 2018 års Nobelfest, var den av vissa outtalade maktkampen, och av andra uttalade maktkampen, en av de största spänningshöjarna och det medialt givna fokuset. Då visar hon sig.

Hon seglar in på Konserthusets scen. Slår sig ner samtidigt som hela hennes uppenbarelse svävar som en baldakin över scenens svartvitklädda män. Hennes starkt färgade tyg lägger sig som en tröstande filt över all uppgivenhet.

Hon säger det inte men varenda öra hör en viskning; When they go low, I fly high. When they go low, we go high.

That is how to make an entrance...

Gnistrande ikapp. Makalös smyckeprakt bars av kungafamiljen Gnistrande ikapp. Makalös smyckeprakt bars av kungafamiljen

Kunglig proveniens

Annars var det som vanligt en underbar upplevelse att bevittna alla vackra kreationer och inte minst de gnistrande smycken som tillhört kungligheter seden århundraden. En fest för ögat och en fest för varje vän av det förgångna. Kvalitet håller och blir vackrare med tiden.

Här kan ni se Antikrundan och Ribbhagens gemmolog och smyckeexpert, Carolina Tüür berätta mer om de kungliga smyckena!

Årets julklapp - en present till världen

När man för ett par veckor sedan presenterade "årets julklapp" så löd formuleringen "det återvunna plagget". Jag med många andra jublade, eftersom det är vad vi, jag, Barnebys och hela vår bransch står för och stått för sedan urminnes tider.

Nu var det bara så att vad de kommersiella beslutsfattarna egentligen menade med den inte helt genomtänkta formuleringen var "plagg tillverkade av återvunna material". Inte begagnade kläder.

Något som snabbt ändrades för att ge eget tolkningsföreträde.

Båda var dock representerade på årets Nobelfest. Återvunnet och bättre begagnat.

För Sverige i tiden

Visst är det hennes far, Kung Carl XVI Gustaf  valspråk, men den kanske främste tolkaren är ändå Sveriges Kronprinsessa Victoria som återigen visar sitt goda omdöme och att hon är regent av sin tid.

Ett föredöme. Kronprinsessan Victoria har återigen visat sitt goda omdöme samtidigt som hon hyllar sin mor, Sveriges Drottning Ett föredöme. Kronprinsessan Victoria har återigen visat sitt goda omdöme samtidigt som hon hyllar sin mor, Sveriges Drottning

Årets julklapp enligt min och Barnebys tolkning stod Sveriges Kronprinsessa Victoria för som bar sin mors, Drottning Silvias, sidenklänning från 1995 skapad av Nina Ricci.

Modeministern i återvunnet

Kulturministern som mycket väl kan bära titeln "modeministern" är nog självskriven för nya spännande uppdrag inom modevärlden oavsett framtida regering. Liksom många gånger tidigare kommunicerar hon budskap tydligt genom kläderna hon bär.

"Modeministern" vet vad hon gör. Återvunnet och svensk design i en oslagbar kombination med tydligt budskap "Modeministern" vet vad hon gör. Återvunnet och svensk design i en oslagbar kombination med tydligt budskap

På Nobelfesten följde även hon "årets julklappstema", men nu i form av en klänning skapad av återvunna material.

Bakom den vackra och omtalade klänningen stod designerduon Karin Sterner och Marie Taike som snodde ihop klänningen på två veckor.

Återvunnet är onekligen årets trend på Nobelmiddagen. Men vad beträffar några av herrarna i den Svenska Akademien är kvaliteten så dålig att de nog tyvärr är så uttjänta att det bara är att köra dem till tippen.