- Slottet blev en fin 30-årspresent till min son, Alexander Östling och även till mig som fyllde 50 samma år, berättar Wonna I de Jong, Yxtaholms stolta ägarinna. Tanken var att fortsätta driva slottet som konferenshotell men även att få en privat reträttplats för familjen. Slottet ligger placerat på en ö så det är också en perfekt plats för möten som kräver diskretion och hög säkerhet. I samband med övertagandet påbörjades en intensiv renovering.

– Under en månad hade vi 20 personer som arbetade heltid här. Byggnaderna var i gott skick men salarna var avskalade och opersonliga.

Wonna förklarar att arbetet med Yxtaholm är något helt annat än den problemlösning hon stöter på i sitt arbete som fastighetsägare:

– Jag äger stora fastighetsbestånd från 1960- och 1970-talen. Stöter man på ett problem i ett hus kan man sedan applicera det på hela beståndet. Så kan man inte göra med ett slott. Här kräver varje problem en unik lösning med hänsyn till ursprunget och byggnadsvårdstraditionerna.

Wonna är noga med att inget av historiskt värde ska gå förlorat men ibland för hon medvetet in moderna inslag. På framsidan av slottet är det grus men på baksidan har hon låtit lägga sten. Wonna har också låtit anlägga en sandstrand vid vattnet.

– Jag sysselsatte också en hel del antikhandlare som fick leta efter antikviteter och konst som passade slottets karaktär. Jag ville ha tidstypiska möbler från 1700- och 1800-talen. Bara att hitta två nästan identiska ljuskronor tog sin tid. Trädgården smyckades med skulpturer och marmorurnor.

Tidigare var salarna möblerade med Carl Malmsten-grupper men de har flyttats ut till en flygel. Wonna funderar på vad hon ska göra med dem.

– Jag vill gärna att gästerna ska kunna se och njuta av möblerna även om de inte står i själva slottet. Det är fint svenskt hantverk, säger hon. På ovanvåningen, vid den vackra öppna spisen, står dock ett Carl Malmsten-möblemang kvar. Det är här som familjen placerat sin julgran som kommer från den egna skogen.

Av: Estelle Ejdeholm

Foto: Thomas Hjertén

Reportaget publiceras i samarbete med Gods & Gårdar och här hittar ni fler vackra och inspirerande slott och herrgårdar

 

Hitta liknande föremål som i reportaget på Barnebys

 

Fler föremål hittar ni här!