Yksi, kaksi... Helsinki

Cahiers de photo återvänder från ett oväntat Midsommarstängt Helsingfors men är lyriska över den pågående retrospektiva Robert Mapplethorpe utställningen på Kiasma, museet för samtidskonst.

Yksi, kaksi... Helsinki

En av oss är precis hemkommen efter en Midsommarhelg i finska huvudstaden. Om Köpenhamn efter ett antal besök de senaste åren känns lite som hemma är Helsingfors (och tyvärr förblir) outforskad mark. Det visade sig att allt - och då menar jag verkligen tutti - var stängt under hela helgen. Så himla trist med tanke på hur många balla ställen som jag passerat under mina långpromenader. Helsinki måste upplevas på riktigt och asap! Att Helsingfors är design-forward råder det inga tvivel om men kanske lämnar lite att önska vad gäller samtidskonst. Det finns dock ett litet gäng gallerier (Helsinki Contemporary, Galerie Forsblom och Galerie Anhava) som måste prickas av.

Front-day---W-PROJECT-HORIZ
Front-day---W-PROJECT-HORIZ

Som bekant är en resa utan konst ingen resa alls...Räddningen den här helgen var Kiasma, det superfina museet för samtidskonst mitt i city ritat av amerikanske arkitekten Steven Holl. Just nu visas jämte en grupputställning vid namn Face to Face även en utställning med finske multikonstnären Ismo Kajander och en alldeles underbar retrospektiv utställning med Robert Mapplethorpe (missade den som visades på Fotografiska!) som samlar över tvåhundra verk från samtliga nyckelserier. Det finns konstupplevelser och sedan finns det konstupplevelser... Den här hamnar inom ramen för sistnämnda. Under mitt besök slog det mig vilken ypperlig fit Kiasma med sina vackra former är för Mapplethorpe vars konstnärskap kännetecknas av just detsamma. 

Nedan följer ett litet urval av mina favoritverk från utställningen.

The Patti Smith (<3), Mapplethorpes musa
The Patti Smith (<3), Mapplethorpes musa
9ac05fd1
9ac05fd1
75570d6a
75570d6a
34030-1402349041-Mapplethorpe, Wrestler-xl
34030-1402349041-Mapplethorpe, Wrestler-xl