Vanliga frågor

Vilken bra tjänst! Hur blir jag medlem?


I högra hörnet längst upp på sidan hittar du knappen Mina sidor, klicka där och följ instruktionerna. Du får sedan en mailbekräftelse på att du skapat ett konto. Välkommen!Varför ska man skaffa ett konto på Barnebys?
 Med ett konto kan du skapa bevakningar och spara favoritobjekt. Dessutom får du tillgång till vår värderingstjänst. Det går snabbt att skapa ett konto och vi håller självklart dina uppgifter för oss själva.

 

Värderar ni föremål också?


Inte vi, men våra anslutna hus gör det väldigt gärna. Genom att använda vår värderingstjänst skickas ditt föremål samtidigt till flera av landets främsta experter vid de auktionshus som är anslutna till Barnebys. De hör sedan av sig för att antingen ge en uppskattning av värdet på det du vill sälja eller så ber de om mer information.

 

Kan jag som privatperson sälja föremål hos Barnebys?


Barnebys bedriver inga egna auktioner, så om du har något att sälja rekommenderar vi att du hör av dig till något av våra anslutna auktionshus. Ett bra tips kan vara att göra en sökning på det du vill sälja och sedan välja ett av de hus som säljer liknande föremål.

 

Har Barnebys egna auktioner?


Nej. Vi är en söktjänst för konst-, design- och inredningsintresserade och håller inte egna auktioner. Hos oss hittar du däremot hundratusentals föremål från auktionshus i hela världen.

 

Jag har begärt nytt lösenord men jag får inget mail. Vad ska jag göra?


I vissa fall kan ditt nya lösenord ha fastnat i ditt spamfilter och hamnat i skräpkorgen i din mail. Börja med att se efter om det finns där. Om du ändå inte hittar det och det har gått mer än en halvtimme efter att du begärt ett nytt lösenord, skicka ett mail till info_se@barnebys.com så hjälper vi dig att få ett nytt.

 

Det står att jag kan bevaka min sökning, vad innebär det?


Vi mailar dig när det kommer in nya föremål som matchar din sökning. För att skapa en bevakning måste du registrera ett konto på Barnebys med din e-postadress.
▪ Sök exempelvis på Josef Frank
▪ Klicka på Skapa bevakning för 'Josef Frank'
▪ Du får mail när det kommer in nya saker som matchar din sökning
▪ Under Mina sidor kan du se och redigera dina bevakningar
Om du fortfarande inte fått svar på din fråga, skicka gärna ett mail till info_se@barnebys.com så svarar vi så fort som möjligt.

 

Hur tar jag bort min bevakning?

Gå in på mina sidor, gå vidare till bevakningar. Till vänster om ditt bevakningsord finns ett gråmarkerat kryss. Klicka på krysset och bekräfta att du inte längre vill ha bevakningsmail.

 

Hur gör jag för att prenumerera på Barnebys nyhetsbrev?
Prenumerera på Barnebys nyhetsbrev genom att registrera dig. När du gjort det kommer du att få våra nyhetsbrev med de senaste uppdateringarna från auktionsvärlden.

 

Hur avregistrerar jag mig från Barnebys Nyhetsbrev?


Om du inte längre vill prenumerera på vårt nyhetsbrev kan du avsluta din prenumeration. Det gör du genom att klicka på länken, med texten unsubscribe from this list, längst ner i ditt nyhetsbrev.

 

Bra tips för dig som aldrig handlat på auktion

Även om auktioner är ett av de äldsta och enklaste sätten att handla är det mycket som kan kännas ovant om du inte deltagit i en auktion tidigare. Här får du några bra tips!

 

Läs på om objektets skick

Tänk på att läsa auktionshusens information ordentligt. Här beskrivs föremålet, dess skick, ursprung och allt annat som är av intresse för köparen. I katalogen brukar även skador eller andra defekter vara beskrivna. Om inte föremålets skick är ordentligt beskrivet bör du kontakta auktionshuset där varan säljs för att vara på säkra sidan. Många gånger kan auktionshusen även skicka detaljbilder på föremål.

 

Dubbelkolla måtten

Det är också viktigt att läsa vilka mått som det du vill köpa har. Annars kan det lätt bli en tråkig överraskning om en tavla visar sig vara dubbelt så stor som du trodde, eller om den tänkta läsfåtöljen visade sig vara en barnstol.

 

Vad är ett utropspris?

Varje föremål har ett så kallat utropspris eller startbud. Utropspriset är normalt baserat på den värdering som gjorts av föremålet inför auktionen och tjänar som vägledning för köparen, men kan många gånger ses som en blandning av en värdering och ett lockpris för att få igång en budgivning. Försäljningspriset kan väsentligt över- eller understiga utropspriset. Utropspriset bör ses som ett riktmärke på vad auktionshuset uppfattar som ett rätt pris, men låt din egen plånbok avgöra slutpriset.

 

Vad är ett bevakningspris?

Bevakningspriset är en lägsta pris-garanti som säljaren av föremålet kan begära. Det är en överenskommelse mellan auktionshuset och säljaren som normalt inte syns utåt. Man kan bjuda under bevakningspris men om inte budgivningen når upp till bevakningspriset säljs inte föremålet på auktionen, utan går istället tillbaka till säljaren. Det kallas ofta för återrop. Ett bevakningspris ligger ofta mellan 50-80% av utropspriset, men kan i vissa fall saknas helt.

 

Vad är ett startbud?

Startbud är ofta ett lågt bud, till exempel 100 SEK som vissa auktionshus uppger för att uppmuntra till budgivning. Startbudet kan understiga bevakningspriset, men kan ibland även vara likvärdigt med ett bevakningspris.

 

Vad är ett återrop?


Återrop är en auktionsterm som ofta används då ett föremål inte säljs på grund av att budgivningen inte når upp till bevakningspriset, eller om det inte finns några bud alls.

 

Sätt ett maxbud

Ofta tar budgivningen fart först de sista minuterna innan föremålet klubbas på auktion. För att du inte ska behöva oroa dig för att du missar budgivningen kan du använda auktionshusens funktioner för maxbud. Auktionshuset bjuder då så förmånligt som möjligt för din räkning och lägger nya bud åt dig upp till ditt tak, förutsatt att någon bjuder emot dig. Då undviker du också risken att bjuda över dig själv.

 

Bevaka aktionen så du inte missar sluttiden


Kom ihåg att anteckna sluttiden för budgivningen av det föremål som intresserar dig. Här på Barnebys kan du även lägga en bevakning som meddelar dig med ett mail när en auktion närmar sig sitt slut. Speciellt på nätauktioner brukar budgivningen bli intensivare de sista timmarna, ibland händer till och med allt under de absolut sista minuterna.

 

Missa inga extra avgifter


Det är lätt att dras med i en budgivning. Sätt en gräns för dig själv vad du tycker föremålet är värt, och vad du är beredd att betala. Tänk också på att det i många fall tillkommer provision och avgifter till det klubbade beloppet. De flesta hus upplyser på ett tydligt sätt vad som gäller för den som vill lägga bud, men det kan vara bra att läsa igenom auktionshusens särskilda villkor.

Vi handlar ofta på auktion, så vi hoppas och är övertygade om att du kommer gilla det lika mycket som vi gör. Vårt främsta tips är att man ska köpa det man tycker om. Oftast ångrar man det som man inte köpte. Det kan vara bra att komma ihåg.

Mycket nöje!