Sök efter mer än 80 miljoner sålda föremål i vår prisbank

Åke E:son Lindman, Flatiron Building
Såld

Om föremålet

ÅKE E:SON LINDMAN\nfödd 1953\nFlatiron Building\nSignerad på baksidan Åke E:son Lindman. Archival pigment print, 248 x 122 cm.\nLITTERATUR\nÅke E:son Lindman, Pure Architecture, Fälth & Hässler 2010, avbildad\nÅKE E:SON LINDMAN\nÅke E:son Lindman är en av Europas främsta arkitekturfotografer. Tidigt intresserade sig han för fotografiets möjligheter vilket så småningom medförde en utbildning på Konstfack i Stockholm. Idag har han positionerat sig som en av världens främsta fotografer av arkitektoniska byggnader och de många prestigefulla uppdragen sträcker sig över hela världen. Fotografierna publiceras i ledande internationella tidskrifter för arkitektur och olika böcker, ofta är det arkitekterna själva som står bakom beställningarna.\nAtt fotografera arkitektur är en särskild konstart. Här krävs inte bara en förståelse för fotografiet som medium, utan även en förståelse för byggnaden och dess arkitektur. Fotografens uppdrag är att i en tvådimensionell bild skildra en tredimensionell byggnad. Det är alltså en konstart som kräver alldeles särskilda egenskaper av sin utövare, egenskaper som Åke E:son Lindman personifierar på ett tydligare sätt än någon annan. I hans bilder visas tydligt förståelsen, tolkningen och förmedlingen av byggnadernas karaktär som förevigas med en alldeles särskild blick och känsla.\nFlatiron Building måste vara en av New Yorks mest fotograferade byggnader. Den karaktärsfulla skyskrapan var en banbrytande framtidssymbol när den färdigställdes 1902 som en av Manhattans högsta byggnader. Den triangulära byggnaden ritades som ett vertikalt renässanspalats av Daniel Burnham från Chicago och har sedan dess fascinerat stadens invånare och besökare. Även andra fotografer har inspirerats av den märkvärdiga skapelsen, däribland de lika banbrytande och välberyktade fotograferna Alfred Stieglitz och Edward Steichen som fotograferade byggnaden åren efter dess uppförande. Och trots alla miljontals vykortsliknande turistbilder av Flatiron Building som existerar är detta någonting väsensskilt. Ingen ser och förstår en byggnad som Åke E:son Lindman och ingen har nog som han lyckats karaktärisera dess arkitektoniska själ.
SE
SE
SE

keywords

Fotografi

literature

LITTERATUR

Åke E:son Lindman, Pure Architecture, Fälth & Hässler 2010, avbildad

ÅKE E:SON LINDMAN

Åke E:son Lindman är en av Europas främsta arkitekturfotografer. Tidigt intresserade sig han för fotografiets möjligheter vilket så småningom medförde en utbildning på Konstfack i Stockholm. Idag har han positionerat sig som en av världens främsta fotografer av arkitektoniska byggnader och de många prestigefulla uppdragen sträcker sig över hela världen. Fotografierna publiceras i ledande internationella tidskrifter för arkitektur och olika böcker, ofta är det arkitekterna själva som står bakom beställningarna.

Att fotografera arkitektur är en särskild konstart. Här krävs inte bara en förståelse för fotografiet som medium, utan även en förståelse för byggnaden och dess arkitektur. Fotografens uppdrag är att i en tvådimensionell bild skildra en tredimensionell byggnad. Det är alltså en konstart som kräver alldeles särskilda egenskaper av sin utövare, egenskaper som Åke E:son Lindman personifierar på ett tydligare sätt än någon annan. I hans bilder visas tydligt förståelsen, tolkningen och förmedlingen av byggnadernas karaktär som förevigas med en alldeles särskild blick och känsla.

Flatiron Building måste vara en av New Yorks mest fotograferade byggnader. Den karaktärsfulla skyskrapan var en banbrytande framtidssymbol när den färdigställdes 1902 som en av Manhattans högsta byggnader. Den triangulära byggnaden ritades som ett vertikalt renässanspalats av Daniel Burnham från Chicago och har sedan dess fascinerat stadens invånare och besökare. Även andra fotografer har inspirerats av den märkvärdiga skapelsen, däribland de lika banbrytande och välberyktade fotograferna Alfred Stieglitz och Edward Steichen som fotograferade byggnaden åren efter dess uppförande. Och trots alla miljontals vykortsliknande turistbilder av Flatiron Building som existerar är detta någonting väsensskilt. Ingen ser och förstår en byggnad som Åke E:son Lindman och ingen har nog som han lyckats karaktärisera dess arkitektoniska själ.


*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.

*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.


Annons
Annons