Sök efter mer än 80 miljoner sålda föremål i vår prisbank

Angelo Mangerotti, "Giogali", takarmatur, Vistosi
Såld

Om föremålet

ANGELO MANGEROTTI, "Giogali", takarmatur, Vistosi, Italien sent 1960-tal/tidigt 1970-tal, ca 136 glaslänkar i klarglas, stomme i stål, höjd utan taklängder 58, diameter 47, två taklängder 34 respektive 74 cm\nPROVENIENS\nInköpt från privat samling i Belgien, senare i svensk privatsamling.\nHISTORIK\nModellen formgavs 1967 och denna armaturs stålställning är den tidigaste produktionen. Namnet Giogalli ska enligt uppgift föra tankarna till en gammal koppling mellan häst och vagn som återskapas i glaskrokarnas sammanlänkning.\nEn samling Italienska glasarmaturer\nEfter andra världskrigets slut kom Italien snabbt att förskansa sig en position som världsledande\ninom design och mode. Det uppdämda skaparbehov som lösgjordes när fascismen äntligen\nkunde kastas över ända, resulterade bland de italienska formgivarna i något som närmast kan\nbeskrivas som kreativ eufori. Under de decennier som följde tycktes idérikedomen och skaparglädjen sakna varje gräns. I en fullkomlig kakofoni\nfärg och form celebrerades det nya, ljuva livet. Med den gedigna hantverkstraditionen som grundförutsättning kom det italienska designundret att slå världen med häpnad.\nPå glasön Murano i Venedig skedde en utveckling av det traditionella glashantverket, mot en mer\ninternationellt inriktad stil. Klassiska venetianska glasmanufakturer som Venini, Fratelli Toso och\nBarovier lockade till sig nya formgivare, som vann de stora priserna på de internationella\ntribunalerna. Ett särskilt stort erkännande fick man för sitt glas och armaturer, och många\nmodeller har med tiden blivit moderna designikoner.\nDessa auktionsnummer är del av en större svensk privatsamling som nu ska byta ägare. Armaturerna har individuellt valts ut och skapat en unik samling av högsta internationella klass. Stor del av samling har köpts in under resor till Italien och andra delar av Europa.
SE
SE
SE

keywords

Design

provenance

PROVENIENS

Inköpt från privat samling i Belgien, senare i svensk privatsamling.

HISTORIK

Modellen formgavs 1967 och denna armaturs stålställning är den tidigaste produktionen. Namnet Giogalli ska enligt uppgift föra tankarna till en gammal koppling mellan häst och vagn som återskapas i glaskrokarnas sammanlänkning.

En samling Italienska glasarmaturer

Efter andra världskrigets slut kom Italien snabbt att förskansa sig en position som världsledande

inom design och mode. Det uppdämda skaparbehov som lösgjordes när fascismen äntligen

kunde kastas över ända, resulterade bland de italienska formgivarna i något som närmast kan

beskrivas som kreativ eufori. Under de decennier som följde tycktes idérikedomen och skaparglädjen sakna varje gräns. I en fullkomlig kakofoni

färg och form celebrerades det nya, ljuva livet. Med den gedigna hantverkstraditionen som grundförutsättning kom det italienska designundret att slå världen med häpnad.

På glasön Murano i Venedig skedde en utveckling av det traditionella glashantverket, mot en mer

internationellt inriktad stil. Klassiska venetianska glasmanufakturer som Venini, Fratelli Toso och

Barovier lockade till sig nya formgivare, som vann de stora priserna på de internationella

tribunalerna. Ett särskilt stort erkännande fick man för sitt glas och armaturer, och många

modeller har med tiden blivit moderna designikoner.

Dessa auktionsnummer är del av en större svensk privatsamling som nu ska byta ägare. Armaturerna har individuellt valts ut och skapat en unik samling av högsta internationella klass. Stor del av samling har köpts in under resor till Italien och andra delar av Europa.


*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.

*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.

Liknande föremål


Annons
Annons