Sök efter mer än 80 miljoner sålda föremål i vår prisbank

FICKUR, Ilbery, London i form av en persika. Emalj samt orientaliska pärlor. För kinesisk marknad.
Såld

Om föremålet

Troligen sent 1700-tal, tidigt 1800-tal. 18K guld och emalj. Urverket märkt Ilbery, London. Vackert emaljerad innerboett. Två nycklar, en med emaljarbete.\nDuplex gång. Boetten ostämplad.
SE
SE
SE

övrigt

William Ilbery, London (? - 1839) arbetade i London från 1780 på Goswell Street. I slutet på 1700-talet flyttade han till Duncan Terrace.

Likt James Cox i London och Jaquet-Droz i Schweiz, specialiserade sig han på påkostade klockor för den kinesiska marknaden. Hans tidiga produktion gick mycket i engelsk stil, både gällande urverk och boett. Han inspirerades senare av Lepine kalibern, och satte en helt ny standard för alla klockor som producerades för den kinesiska marknaden.

Han organiserade produktionen av intrikata schweiziska urverk som mestadels tillverkades i Fleurier. Han samarbetade då med Bovet och Duvet som också var verksamma i Fleurier, som hade en stor produktion av boetter i Silver. De startade senare en del av sin produktion i Canton. Klockorna sattes efter det att urverken kommit till Kina, ihop i Canton. Viket andra tillverkare tog efter. Därför kallas han ofta för de kinesiska klockornas "fader". Boetterna för den kinesiska marknaden emaljerades och producerades i Genève av de bästa emaljerarna, tex. Jean-Francois-Victor Dupont, som ofta signerade sina arbeten, samt Jean-Louis Richter, som generellt aldrig signerade sina arbeten.

Man känner även till ur som är signerade "Ilbery Paris", trots att han endast hade sin produktion i London, Fleurier och Canton, vilket visar på ett tätt samarbete med den kontinentala marknaden. "Kinesiska klockor" såldes ofta i par, med tillhörande askar. När sådana klockor var emaljerade eller målade, så var de alltid symmetriskt motvända, som varandras spegelbild.

lot_number

1063

proveniens

Hendrik van Gilse van der Pals (1856 - 1928).


*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.

*Vänligen notera att att priset inte är omräknat till dagens värde, utan avser slutpriset vid tidpunkten när föremålet såldes.


Annons
Annons

Sålda föremål