Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Albert Edelfelt (1854-1905) Finland

Albert Edelfeldt anses vara en av de främsta målarna i Finland under 1800-talet. Efter studier i Antwerpen och Paris bosatte han sig i Frankrike, där han hade stora framgångar på Salongen i Paris. Han belönades med medalj för Ett barns likfärd samt Hederslegionen för det berömda porträttet av Pasteur. Efter att Tsar Alexander III kallat Albert Edelfelt till St. Petersburg för att måla porträtt av kungabarnen, blev Edelfeldt också skildrare av det ryska landskapet och de ryska sederna.
Han kom senare bli en av förkämparna för ett fritt Finland då han lät göra patriotiska verk av bland annat Björneborgarnas marsch och illustrationer till Fänrik Ståls sägner.
Edefeldt finns representerad på Ateneum i Helsingfors samt på Nationalmuseum i Stockholm och museer i Paris, Köpenhamn och Luxemburg.


Föremål relaterade till Albert Edelfelt (1854-1905) Finland

Albert Edelfelt
Ny!

Artiklar relaterade till Albert Edelfelt (1854-1905) Finland

100 år (och lite mer) av finsk konst och design

Finland utropade sin självständighet för 100 år sedan - på dagen. I 100 år har finnarna försörjt oss med konst och design som autonom stat. Men redan innan självständighetsdagen skapades konst och hantverk som kom att prägla den nationella identitet. Låt oss blicka tillbaka och hedra vårt grannland till konst- och designmästare på bemärkelsedagen.

Konst

Den svenska mästaren Anders Zorn

Anders Zorn har otaliga gånger blivit kallad Sveriges främste målare. Morapojken från enkla förhållanden skulle erövra konstvärlden med storm och bli en av det förra sekelskiftets mest uppskattade konstnärer inom en rad olika medium. Med en aldrig sinande kärlek för hembygden övergav kosmopoliten livet på kontinenten för att återvända till Mora.

Måleri