Din sökning efter konst, design, antikviteter och samlarföremål börjar här

Tips för dig som aldrig handlat på auktion

Även om auktioner är ett av de äldsta och enklaste sätten att handla är det mycket som kan kännas ovant om du inte deltagit i en auktion tidigare. Här får du några bra tips!

Läs på om objektets skick
Tänk på att läsa auktionshusens information ordentligt. Här beskrivs föremålet, dess skick, ursprung och allt annat som är av intresse för köparen. I katalogen brukar även skador eller andra defekter vara beskrivna. Om inte föremålets skick är ordentligt beskrivet bör du kontakta auktionshuset där varan säljs för att vara på säkra sidan. Många gånger kan auktionshusen även skicka detaljbilder på föremål.

Dubbelkolla måtten
Det är också viktigt att läsa vilka mått som det du vill köpa har. Annars kan det lätt bli en tråkig överraskning om en tavla visar sig vara dubbelt så stor som du trodde, eller om den tänkta läsfåtöljen visade sig vara en barnstol.

Vad är ett utropspris?
Varje föremål har ett så kallat utropspris eller startbud. Utropspriset är normalt baserat på den värdering som gjorts av föremålet inför auktionen och tjänar som vägledning för köparen, men kan många gånger ses som en blandning av en värdering och ett lockpris för att få igång en budgivning. Försäljningspriset kan väsentligt över- eller understiga utropspriset. Utropspriset bör ses som ett riktmärke på vad auktionshuset uppfattar som ett rätt pris, men låt din egen plånbok avgöra slutpriset.

Vad är ett bevakningspris?
Bevakningspriset är en lägsta pris-garanti som säljaren av föremålet kan begära. Det är en överenskommelse mellan auktionshuset och säljaren som normalt inte syns utåt. Man kan bjuda under bevakningspris men om inte budgivningen når upp till bevakningspriset säljs inte föremålet på auktionen, utan går istället tillbaka till säljaren. Det kallas ofta för återrop. Ett bevakningspris ligger ofta mellan 50-80% av utropspriset, men kan i vissa fall saknas helt.

Vad är ett startbud?
Startbud är ofta ett lågt bud, till exempel 100 SEK som vissa auktionshus uppger för att uppmuntra till budgivning. Startbudet kan understiga bevakningspriset, men kan ibland även vara likvärdigt med ett bevakningspris.

Vad är ett återrop?
Återrop är en auktionsterm som ofta används då ett föremål inte säljs på grund av att budgivningen inte når upp till bevakningspriset, eller om det inte finns några bud alls.

Sätt ett maxbud
Ofta tar budgivningen fart först de sista minuterna innan föremålet klubbas på auktion. För att du inte ska behöva oroa dig för att du missar budgivningen kan du använda auktionshusens funktioner för maxbud. Auktionshuset bjuder då så förmånligt som möjligt för din räkning och lägger nya bud åt dig upp till ditt tak, förutsatt att någon bjuder emot dig. Då undviker du också risken att bjuda över dig själv.

Bevaka aktionen så du inte missar sluttiden
Kom ihåg att anteckna sluttiden för budgivningen av det föremål som intresserar dig. Här på Barnebys kan du även lägga en bevakning som meddelar dig med ett mail när en auktion närmar sig sitt slut. Speciellt på nätauktioner brukar budgivningen bli intensivare de sista timmarna, ibland händer till och med allt under de absolut sista minuterna.

Missa inga extra avgifter
Det är lätt att dras med i en budgivning. Sätt en gräns för dig själv vad du tycker föremålet är värt, och vad du är beredd att betala. Tänk också på att det i många fall tillkommer provision och avgifter till det klubbade beloppet. De flesta hus upplyser på ett tydligt sätt vad som gäller för den som vill lägga bud, men det kan vara bra att läsa igenom auktionshusens särskilda villkor.

Mycket nöje!

Pontus Silfverstolpe
Head of Content

Pontus Silfverstolpe är en av grundarna till Barnebys. Han har lång erfarenhet från konst- och auktionsbranschen, bland annat som chef för Lilla Bukowskis, intendent på Åmells Konsthandel och programledare för TV-programmet Antikdeckarna i TV4. Utöver det skriver Pontus regelbundet för olika tidningar och är författare till boken Svenska Antikhandlare. I sin blogg bevakar Pontus konst- och auktionsmarknaden, ger trendrapporter och kommer med handfasta tips.

pontus@barnebys.com
+46 70 999 55 49