Barnebys Magazine

Barnebys Magazine
fredag

Hon kallas ibland för “kvinnornas Raphael” och var en av de få kvinnliga konstnärerna inom nyklassicismen. Angelika Kauffmann är en av 1700-talets stora legender, känd och hedrad under sin livstid, både i Italien och England. Med porträtt och historiskt måleri, en kategori reserverad för män, överträffade Kauffmann sina samtida kollegor. 

Konst

Den 23 juli är det återigen dags för det spanska auktionshuset Durán Arte y Subastas att hålla i auktion. Katalogen består av över 800 föremål, och som vanligt är det en spännande blandning. Barnebys har valt ut sex favoritkonstnärer och deras verk, tavlor så väl som skulpturer. 

Konst

Senaste artiklarna

Sommarens konstupplevelser

Semestertider är det perfekta tillfället att utforska Sverige och landets vackra omgivningar. Barnebys har listat fem konstupplevelser som är väl värda ett besök under ledigheten. Om du befinner dig i Skåne eller varför inte Värmland så kolla hit! 

Konst

Spektakulära utrop i Monaco

Auktionshuset Hôtel de Ventes de Monte Carlo avslutar säsongen på topp med en serie exceptionella försäljningar som samlar sju olika kategorier och nästan 2500 utrop. Upptäck allt ifrån konstverk och arkeologiska skatter till smycken, klockor och accessoarer.

Konsthantverk

Populära artiklar

Hilma af Klint till Stockholm

Om du missade utställningen Hilma af Klint: Paintings for the Future på Guggenheim i New York, som slog besöksrekord med 600 000, har du chansen att se Hilma af Klints storslagna verk på Millesgården i Stockholm nu i höst. Utställningen Måleri och andlighet visar tre svenska konstnärers fascination för ockultism och det andliga sökandet under sekelskiftet 1800-1900.

Konst

Elva kvinnor som präglat konsthistorien

Historiskt sett har kvinnliga konstnärer och deras verk inte tagits på allvar. Det var först under 1800-talet, då jämställdheten mellan könen blev en socialt bekräftad sanning, som kvinnliga konstnärer fick det erkännande som de så länge förtjänat. Nu öppnades konstmarknaden upp även för kvinnor och de antogs till konstskolor i samma utsträckning som männen. Vi gör här en tillbakablick på elva kvinnliga konstnärer som spelat en viktig roll i konsthistorien.

Konst

Sveriges 11 mäktigaste konstnärer

Några är sen länge inskrivna i den svenska konsthistorien medan andra är relativt nya stjärnor på konsthimlen. Gemensamt har de inte bara tagit Sverige med storm utan ses även på den internationella konstscenen, där de finns representerade hos gallerier så som David Zwirner och Gagosian Gallery. Barnebys ger er här Sveriges 11 mäktigaste konstnärer.

Konst
Prenumerera på Barnebys nyhetsbrev!
Få det senaste från konst- och auktionsvärlden

Forntida konst

Den 2 juli 2019 klubbades en figur i valrosselfenben från ett medeltida schackspel kallat Lewis hos Sotheby’s för 819 000 euro, motsvarande 8,7 miljoner kronor. Pjäsen hade köpts på en antikaffär under 1960-talet för endast fem pund.

Juridisk kamp i domstol över tvångsförsäljning av konst

Barnbarnen till den judiske konsthandlaren René Gimpel har gått till domstol för att få tre verk av André Derain, vilka just nu är utställda på museer runt om i Frankrike, återbördade. De fem arvtagarna hävdar att verken var föremål för tvångsförsäljning under andra världskriget. 

Måleri

Har Frida Kahlos röst blivit känd?

Alla känner vi till hennes verk och hennes personliga stil som har inspirerat otaliga efterkommande kreatörer. Kahlo har till och med framträtt i en liten serie stumfilmer… men vet någon hur hennes röst faktiskt lät? En inspelning med vad som kan vara konstnärens röst har nyligen gjorts officiell.

Konsthantverk

Handväskan och dess historia

Handväskan har funnits i hundratals år och har genomgått en hel del förändringar och utvecklats till något praktiskt men också en rolig accessoar. Barnebys har gjort fem nedslag i väskans historia!